Ljubljana

Oblačno Humidity: 62%
20°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
10°C / 22°C
TOREK
13°C / 14°C
SREDA
11°C / 19°C
ČETRTEK
12°C / 17°C
PETEK
15°C / 19°C

Cene inputov v kmetijstvu februarja spet navzgor

Cene inputov v kmetijstvu so se februarja v primerjavi z januarjem zvišale za 0,5 odstotka.

Cene inputov v kmetijstvu februarja spet navzgor

Gre za drugo zaporedno mesečno rast, potem ko so se cene v zadnjih treh mesecih lani zniževale. V medletni primerjavi pa se rast cen počasi umirja. Februarja je dosegla 14,6 odstotka, potem ko je bila januarja 15-odstotna, decembra lani pa 17,4-odstotna.

Izdelki in storitve za tekočo porabo v kmetijstvu so se februarja glede na januar podražili za 0,4 odstotka, izdelki in storitve za investicije v kmetijstvu pa za 0,7 odstotka, je danes objavil statistični urad.

V prvi skupini so se najbolj zvišale cene energije in maziv (za 1,6 odstotka) ter krmil (za 0,7 odstotka), medtem ko se cene semen in sadik, sredstev za varstvo rastlin in veterinarskih storitev niso spreminjale.

V drugi skupini pa se je oprema podražila za 0,8 odstotka, pri čemer je bila mehanizacija za pripravo tal, setev, nego in zaščito rastlin povprečno dražja za 3,6 odstotka, stroški za gradnjo zgradb, potrebnih za kmetijsko dejavnost, pa so bili višji za 0,5 odstotka.

Medletna rast cen inputov medtem kljub počasnemu umirjanju s 14,6 odstotka še vedno presega 10 odstotkov.

Izdelki in storitve za tekočo porabo v kmetijstvu so se podražili za 16,6 odstotka, izdelki in storitve za investicije v kmetijstvu pa za 9,9 odstotka.

Med podražitvami na letni ravni so bili še vedno na prvih dveh mestih krmila, ki so bila februarja medletno dražja za 30,3 odstotka, in izdelki in storitve za vzdrževanje zgradb, katerih cene so bile višje za 25,9 odstotka. Na tretjem mestu so bila semena in sadike, ki so bili dražji za 15,3 odstotka.

Na Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj so sicer v spomladanski gospodarski napovedi ocenili, da se bodo cenovni pritiski v verigi preskrbe s hrano letos počasi umirjali, če seveda ne bo novih velikih šokov, npr. novih pretresov, povezanih z rusko agresijo v Ukrajini.

Stadion.si je spletni portal, namenjen promociji aktivnega načina življenja. Poleg informacij o aktivnem načinu življenja so vam na voljo tudi novice s področja športa, gospodarstva, turizma ter zdravja. 


UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0