Ljubljana

Oblačno Humidity: 94%
11°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
10°C / 22°C
TOREK
13°C / 17°C
SREDA
14°C / 20°C
ČETRTEK
13°C / 21°C
PETEK
15°C / 17°C

Današnji svetovni dan Zemlje v znamenju različnih dogodkov

Danes obeležujemo svetovni dan Zemlje, katerega namen je že več kot pol stoletja ozaveščati o okoljskih vprašanjih, s katerimi se sooča naš planet, ter spodbujanje trajnostnih in zelenih praks.

Današnji svetovni dan Zemlje v znamenju različnih dogodkov

V okviru letošnjega svetovnega dneva, ki v ospredje postavlja vlaganja v naš planet, se bo po vsej državi odvilo več dogodkov, kot so čistilne akcije.

Letošnji svetovni dan želi z nadaljevanjem aktivnosti iz prejšnjega leta še bolj poudariti teme, kot so širjenje znanja o podnebju in podnebnih spremembah ter o pomembnosti obnavljanja gozdov, vlaganj v varstvo okolja na vseh ravneh in zmanjšanj količine odpadkov iz plastike.

Kot so pred svetovnim dnevom Zemlje sporočili iz statističnega urada, je v Sloveniji leta 2021 nastalo 16,1 milijona ton emisij toplogrednih plinov (v ekvivalentu CO2) oziroma za devet odstotkov manj kot leta 2012 oz. šest ton na prebivalca.

To je manj od povprečja EU, ki se je ustavilo pri 6,4 tone. Najmanj emisij na prebivalca so sicer pridelali na Malti in na Švedskem (3,8 oziroma 3,9 tone), največ pa v Luksemburgu (13,4 tone).

V letu 2021 pa je nastalo tudi 1,1 milijona ton komunalnih odpadkov oz. 518 kilogramov na prebivalca, kar je bilo za 47 odstotkov več kot leta 2012.

Po navedbah statistikov se je v istem obdobju količina komunalnih odpadkov, odloženih na komunalnih odlagališčih, zmanjšala za 82 odstotkov, delež ločeno zbranih komunalnih odpadkov pa se je povečal s 46 na 74 odstotkov.

Med spodbudnejšimi podatki pa je ta, da se v zadnjih letih povečuje število na novo registriranih osebnih avtomobilov na električni in hibridni pogon. Medtem ko je bilo leta 2017 število prvih registracij električnih avtomobilov 297, je to število leta 2021 naraslo na 1742. V istem obdobju se je število prvih registracij hibridnih osebnih vozil povečalo s 1162 na 8123.

Zaradi aktualnosti ogroženosti našega okolja in odgovornosti za zanamce moramo storiti vse, kar je v naši moči, da znižamo naš ogljični odtis in druge obremenitve okolja na vseh življenjskih področjih, pa so ob svetovnem dnevu Zemlje navedli pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. V luči tega so poudarili, da je lahko del teh prizadevanj tudi podpora dojenju otrok, ki ima v primerjavi s hranjenjem otroka z mlečnimi nadomestki številne prednosti tudi z vidika varovanja okolja. "Dojenje je okoljsko zavedno delovanje," so poudarili in dodali, da večina mater v Sloveniji svojega novorojenčka začne dojiti, več kot polovica dojenčkov pa pri materinih prsih hrani še po šestem mesecu starosti, kar sta razveseljiva podatka.

Svetovni dan Zemlje pa bo minil tudi v znamenju raznovrstnih aktivnosti, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi po vsem svetu, pri čemer Slovenija ne bo izjema.

Zavod za gozdove Slovenije (ZGS) na svetovni dan Zemlje vabi na obisk 14 gozdnih učnih poti v Sloveniji, ki so namenjene izobraževanju in spoznavanju gozdov ter gozdarstva v Sloveniji. Kot so spomnili na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, gre za pomemben pripomoček, s katerim zavod popularizira gozdove in gozdarstvo ter prispeva k razvoju turizma na podeželju kot ene ključnih gospodarskih aktivnosti v Sloveniji. Osrednji dogodek pa ZGS danes pripravlja v Podturnu pri Dolenjskih Toplicah, kjer bodo odprli prenovljeno Naravoslovno gozdno pot Rožek.

Danes bo v Ljubljani na zelenicah parka Tivoli potekal tudi 25. Taborniški feštival, v okviru katerega za tabornike in ostale obiskovalce pripravljajo okoli 50 različnih delavnic, so sporočili iz Zveze tabornikov Slovenije.

Obiskovalci Živalskega vrta Ljubljana pa bodo lahko med drugim spoznali projekte, ki v naravi potekajo za ohranitev ogroženih živalskih vrst, in kaj lahko v dobro Zemlje spremenijo v vsakodnevnem ravnanju.

Na današnji dan bo potekala tudi čistilna akcija Ankarana, ki jo v sodelovanju s Športnim društvom Ankaran organizirata ankaranska občina in Krajinski park Debeli rtič. Njen namen je prispevati k čistejšemu okolju, k temu pritegniti širšo lokalno skupnost in ozaveščati o onesnaženosti slovenske Istre.

K lepšemu in prijaznejšemu okolju bodo na dan Zemlje s čistilno akcijo prispevali tudi zaposleni v mariborski Snagi in podjetju Marprom. Ti bodo čistili območje spodnje in zgornje postaje Pohorske vzpenjače, ob tem pa izkoristili dan tudi za prijetno druženje. Sodelavci Snage pa bodo združili moči in počistili površine obcestnih poti od zaprtega odlagališča Pobrežje proti odlagališču Dogoše, so sporočili iz Javnega holdinga Maribor.

Stadion.si je spletni portal, namenjen promociji aktivnega načina življenja. Poleg informacij o aktivnem načinu življenja so vam na voljo tudi novice s področja športa, gospodarstva, turizma ter zdravja. 


UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0