Ljubljana

Nekaj oblačnosti Humidity: 90%
15°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
9°C / 21°C
TOREK
12°C / 15°C
SREDA
13°C / 20°C
ČETRTEK
13°C / 18°C
PETEK
13°C / 19°C

Delničarjem Save Re se obetajo 10 centov višje dividende

Nadzorni svet in uprava Save Re predlagata, da se delničarjem pozavarovalnice letos izplača dividenda v višini 1,60 evra bruto na delnico.

Delničarjem Save Re se obetajo 10 centov višje dividende

To je 10 centov oz. 6,7 odstotka več kot lani. Datum skupščine še ni znan.

Zavarovalna skupina Sava je v letu 2022 kljub težkim razmeram v okolju poslovala uspešno in bolje od načrtov ter zabeležila čisti dobiček v višini 68,2 milijona evrov. Predlog dividende sledi dividendni politiki, ki opredeljuje izplačilo v razponu med 35 in 45 odstotkov čistega dobička izida skupine, so prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili iz Save Re.

Za izplačilo dividend bodo tako letos namenili nekaj manj kot 24,8 milijona evrov. Preostanek bilančnega dobička, ki na dan 31. december 2022 znaša 41,8 milijona evrov, bo po predlogu, ki ga je v sredo potrdil nadzorni svet Save Re, ostal nerazporejen.

Pri oblikovanju predloga za izplačilo dividend so upoštevali tudi ostale okoliščine, ki vplivajo na finančno stanje družbe, so pojasnili.

Nadzorni svet je v sredo potrdil tudi revidirano letno poročilo zavarovalne skupine Sava in Save Re za leto 2022. Skupina je z 68,2 milijona evrov čistega dobička več kot uspešno zaključila triletno strateško obdobje, so zapisali. Številka je sicer za 10,4 odstotka nižja kot leto prej. Obseg bruto premij se je lani povečal za 6,1 odstotka na 774,1 milijona evrov, in sicer tako na slovenskem kot tudi na tujih trgih. Pri slednjih je bila rast celo dvomestna.

Zaradi normalizacije škodne pogostosti se je kombinirani količnik pričakovano zvišal, kljub temu pa je z 90,7 odstotka še vedno ugoden in mnogo boljši od načrtovanega. K temu je pomembno prispevala stroškovna učinkovitost, saj je rast stroškov zaostajala za rastjo premije.

Skupina je v letu 2022 uspešno izvajala tudi strategijo digitalne preobrazbe in postavitve stranke v središče svojih poslovnih procesov, posebno pozornost pa je namenila tudi uresničevanju trajnostne strategije. Osredotočenost na stranko in trajnostno delovanje ostajata tudi ključni usmeritvi v novem petletnem strateškem obdobju, zagotavljajo v pozavarovalnici.

Z delnicami Save Re se trguje v prvi kotaciji na Ljubljanski borzi. V sredo je bilo treba za vsako odšteti 25,10 evra. Letos so se doslej podražile za 12 odstotkov.

Stadion.si je spletni portal, namenjen promociji aktivnega načina življenja. Poleg informacij o aktivnem načinu življenja so vam na voljo tudi novice s področja športa, gospodarstva, turizma ter zdravja. 


UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0