Ljubljana

Oblačno Humidity: 61%
20°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
9°C / 21°C
TOREK
12°C / 14°C
SREDA
13°C / 19°C
ČETRTEK
15°C / 17°C
PETEK
10°C / 22°C

Jemec ostaja odgovorni urednik Vala 202, a v aktivu novinarjev opozarjajo na negotovost

Odgovorni urednik Vala 202 Nejc Jemec je z današnjim dnem dobil vnovičen štiriletni mandat, a sodelavci uredništva o imenovanju niso bili uradno obveščeni.

Jemec ostaja odgovorni urednik Vala 202, a v aktivu novinarjev opozarjajo na negotovost

Dan so tako začeli z negotovostjo, so sporočili iz radijskega aktiva novinarjev, kjer menijo, da netransparentno komuniciranje vodi v pritisk na novinarje in novinarsko avtonomijo.

Jemcu je dosedanji mandat potekel v torek, na ta dan pa je v. d. generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Andrej Grah Whatmough tudi podpisal predlog za njegovo vnovično imenovanje, ki mu ga je v. d. direktorja Radia Slovenija Mirko Štular posredoval prejšnji teden v petek, so za STA pojasnili na RTVS. S tem je bil Jemec imenovan za prihodnje štiriletno mandatno obdobje, ki je pričelo teči danes.

V Aktivu novinarjev Radia Slovenija so ob tem v izjavi za javnost opozorili, da so današnji dan začeli z negotovostjo, saj sodelavci uredništva uradne informacije o Jemčevem vnovičnem imenovanju niso prejeli. "Da sta se zgodili takšna negotovost in zmeda, je nesprejemljivo, nezaslišano in predvsem neodgovorno," so prepričani.

Poudarili so, da mora v. d. generalnega direktorja RTVS transparentno in jasno obveščati javnost, predvsem pa zaposlene o imenovanjih odgovornih urednikov, ki po statutu RTVS skrbijo za snovanje in produkcijo televizijskih in radijskih programov, hkrati pa so finančno, programsko, kadrovsko in produkcijsko odgovorni za njihovo realizacijo. Odgovorni so tudi za uresničevanje uredniške politike in porabo finančnih sredstev skladno s programskimi zasnovami in sprejetim programsko-produkcijskim načrtom.

V Aktivu novinarjev Radia Slovenija menijo, da so takšna ravnanja Graha Whatmougha nedopustna, saj da s tem ogroža kakovost vsebin na RTVS, posledično pa si lahko takšno netransparentno komuniciranje, zavlačevanje in negotovost, ki je zavladala v uredništvu, razlagajo "kot neposreden pritisk na novinarke, novinarje in na novinarsko avtonomijo".

Sodelavcem uredništva so ob tem v aktivu izrazili polno podporo ter pozvali vodstvo RTVS, naj nemudoma uredi administrativne zaplete z imenovanjem odgovornega urednika Vala 202. Poleg tega v. d. generalnega direktorja RTVS pozivajo, "naj takoj spremeni svojo politiko komuniciranja z zaposlenimi, ki naj temelji na transparentnosti, jasnosti in pravočasnosti".

Stadion.si je spletni portal, namenjen promociji aktivnega načina življenja. Poleg informacij o aktivnem načinu življenja so vam na voljo tudi novice s področja športa, gospodarstva, turizma ter zdravja. 


UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0