Ljubljana

Oblačno Humidity: 72%
19°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
10°C / 22°C
TOREK
13°C / 14°C
SREDA
11°C / 19°C
ČETRTEK
12°C / 17°C
PETEK
15°C / 19°C

Slovenjgraška občina zahteva odstranitev kupov sadre

Leto dni po razkritju, da so nekateri kmetje na Koroškem v prepričanju, da gre za apno, po svojih kmetijskih zemljiščih raztrosili odpadno sadro, nekateri pa so ob razkritju sadro imeli še na kupih, ti kupi še niso bili odstranjeni.

Slovenjgraška občina zahteva odstranitev kupov sadre

Župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler od pristojnih pričakuje odstranitev kupov do konca meseca.

"Slovenjgradčani smo zelo razočarani. Sadra je po enem letu še vedno prisotna, še vedno na istih mestih, v isti količini," je ob današnji redni novinarski konferenci dejal župan Klugler.

Izrazil je razočaranje nad delom inšpekcijskih služb in povedal, da so pristojno ministrstvo ponovno pozvali, da pristopi k odstranitvi kupov sadre s kmetijskih zemljišč na območju občine. Zahtevajo, da se kupi odstranijo do 1. maja letos.

S problematiko se je oz. se še ukvarja več inštitucij. Med drugim je Kmetijski inštitut Slovenije v analizah vzorcev tal z 11 zemljišč na Koroškem, kjer je bila nelegalno posipana sadra, ugotovil, da na nobenem preiskovanem vzorčnem mestu mejne imisijske vrednosti težkih kovin niso bile presežene.

Prav tako lani opravljene analize na kmetijskih pridelkih s površin, kjer je bila raztrošena sadra, niso pokazale povišanih vrednosti težkih kovin. So pa analize same sadre s kupov pokazale med drugim na več desetkrat presežene dovoljene vrednosti svinca.

V zvezi z odlaganjem odpadne sadre na kmetijskih zemljiščih na Koroškem so inšpektorji za okolje Inšpektorata RS za okolje in energijo lani po uradni dolžnosti odprli šest inšpekcijskih postopkov.

Ob tem so šestim zasebnikom, lastnikom parcel, na katere je bila odložena sadra, izdali odločbe, s katerimi so jim odredili, da morajo odstraniti pripeljano snov, ki je odpadek.

"Razen enega, so se vsi pritožili na odločbe. Drugostopenjski organ je odločbe prvostopenjskega organa odpravil in postopke vrnil v ponovno odločanje. Pri tem je podal napotilo, da je potrebno dopolniti ugotovitveni postopek. V ponovnem postopku je potrebno ugotoviti vsa dejstva, ki so pomembna za odločitev v zadevi. Ugotovitveni postopki še tečejo, ponovne odločbe še niso bile izdane," so danes za STA pojasnili na inšpektoratu za okolje in energijo.

Če bodo pristojni v ponovnem postopku odkrili povzročitelja odpadkov, bodo odločbo za odstranitev odpadne sadre izdali njemu. Šele po izpeljanemu ugotovitvenemu postopku oz. ugotovitvi popolnega dejanskega stanja in če izvirnega povzročitelja odpadkov ne bo mogoče z gotovostjo ugotoviti, lahko inšpektor uporabi ukrep, ki ga predvideva zakon o varstvu okolja v primeru puščenih odpadkov v okolju, to pa je, "da se njihova odstranitev naloži osebi, ki izvaja posest", so pojasnili na inšpektoratu.

S primerom se še vedno ukvarja tudi Policijska uprava Celje, od koder so konec maja lani sporočili, da so v zvezi z nedovoljenim odlaganjem prek 500 ton sadre na kmetijskih zemljiščih na Koroškem kaznivega dejanja obremenjevanja in uničevanja okolja osumljene štiri fizične in dve pravni osebi. Preiskava še poteka.

Stadion.si je spletni portal, namenjen promociji aktivnega načina življenja. Poleg informacij o aktivnem načinu življenja so vam na voljo tudi novice s področja športa, gospodarstva, turizma ter zdravja. 


UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0