Ljubljana

Oblačno Humidity: 82%
14°C
PETEK
6°C / 23°C
SOBOTA
9°C / 23°C
NEDELJA
12°C / 23°C
PONEDELJEK
13°C / 27°C
TOREK
14°C / 29°C
SREDA
15°C / 30°C
ČETRTEK
17°C / 32°C

Kenijec in Hrvatica zmagala na 42 km v Radencih

Kenijec Laban Cheruiyot (2:20:39) in Hrvatica Jasmina Ilijaš (3:00:32) sta zmagala v teku na 42 km na 41. maratonu Treh src v Radencih. Na 21 km sta zmagi odšli v Kenijo, naslova slovenskih prvakov pa sta osvojila drugouvrščena Anja Fink (Kronos, 1:15:35) in Primož Kobe (Krka, 1:08:12), ki je bil četrti.

Kenijec in Hrvatica zmagala na 42 km v Radencih

Cheruiyot je do zmage na 42 km prišel v ciljnem sprintu, njegov rojak Mathew Kibet Kiptanui je zaostal le sekundo (2:20:40), četrti pa je bil najboljši Slovenec Matic Modic. Glede na to, da ob delu v domačem podjetju in družini teče zgolj za hobi, je dosegel zelo dober čas (2:27:40).

S časom nad tremi urami je zmaga med maratonkami odšla na Hrvaško, druga je bila s skoraj 42 minutami zaostanka Slovenka Urška Kranjc (3:42:26).

Na 21 km sta slavila Kennedy Rono Kipkemoi (1:05:03) in Rebecca Chepkemoi (1:15:01). Trojica Kenijcev je narekovala ritem na polmaratonu in Kobe jim je nekaj časa sledil, potem pa popustil in v cilj prišel kot četrti, s čimer je pričakovano postal državni prvak.

"Vesel sem, da sem se vrnil na tekaški praznik v Radence. Zadovoljen sem, da sem znova postal državni prvak, a sem imel velike težave, da sem prišel do cilja, saj sem se v zadnjem obdobju slabo počutil. Začel sem mogoče nekoliko prehitro, skupaj z vodilnimi Kenijci. Upam, da se bom regeneriral in lahko nastopil čez dva tedna na evropskem pokalu na 10 km v Franciji," je dejal Kobe, nekdanji slovenski olimpijec.

V cilju je bil slabe tri minute pred Janezom Mulejem (Kranj, 1:11:08), sledila sta mu Primož Porenta (1:11:39) in Blaž Orešnik (Ormož, 1:11:53).

Kenijka Rebecca Chepkwemoi (1:15:01) je bila v cilju edina pred Fink, ki je v polmaratonu s skoraj šestimi minutami prednosti nadejano ubranila lanski naslov. Osvojila ga je lani v Ljubljani. V slovenski prestolnici bo oktobra na maratonu DP na 42 km. Državna podprvakinja na 21 km je postala Saša Pisk (Posočje, 1:21:13), tretja je bila Jasmina Pitamic Vojska (Kranj, 1:22:22).

"V Radence sem prišla po naslov državne prvakinje. Ampak progo je bilo treba odteči in mi je uspelo. Sama med tekom ne gledam na uro, ampak menim, da sem tekla v enakomernem ritmu, le Kenijke nisem mogla ugnati. Bilo je zelo vroče, prvič po dolgem času in je bil kar šok za telo. Pred dvema tednoma sem nastopila v Istanbulu in sem bila malo počasnejša. Trenutno opravljam pripravništvo kot zobozdravnica, je pa težko usklajevati službo in tek. Kljub temu bom nastopila poleti na univerzijadi," je dejala Anja Fink.

Na 10 km je med tekači zmaga prav tako odšla na tuje, Madžar Marton Karsai (33:59) je bil na cilju pred Juretom Lapajnetom (Kranj, 34:13), Breda Škedelj (Kronos, 40:40) pa je bila na tej razdalji prva pred Madžarko Zito Elek (41:40). Na pet km sta bila najboljša Aljoša Cipot (16:28) in Tjaša Žalik (18:43).

Poleg nekaterih članov slovenske reprezentance v smučarskih skokih se je maratona, najstarejšega v tem delu Evrope, ponovno udeležil tudi nekdanji predsednik države Borut Pahor. Na vseh razdaljah, skupaj s pohodom in tekom otrok, je bilo okrog 7500 aktivnih udeležencev, od tega 2500 tekačev.

Zaradi poplav so morali organizatorji nekoliko spremeniti traso maratona, predvsem za nordijsko hojo. "Vreme nam je šlo na roko, danes je dokaj toplo in sončno. Veseli smo tudi, ker nismo imeli veliko medicinskih posredovanj, četudi so temperature kar naenkrat zelo narasle," je dejal Marko Pintarič, generalni sekretar organizatorjev maratona.

Ponagajalo pa je obilno deževje v zadnjem obdobju. "Bilo je toliko dežja, da je bilo nemogoče traso speljati ob Muri. Bomo pa traso verjetno znova spremenili za naslednje leto, ker bo skoraj gotovo del maratona potekal tudi v sosednji Avstriji in bo tako proga na 42 km speljana v enem krogu," je napovedal Pintarič.

Stadion.si je spletni portal, namenjen promociji aktivnega načina življenja. Poleg informacij o aktivnem načinu življenja so vam na voljo tudi novice s področja športa, gospodarstva, turizma ter zdravja. 


UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Poiščite na strani

Vesti

Vse vesti
0