Ljubljana

15°C
Jasno Humidity: 79%
PONEDELJEK
10°C / 21°C
TOREK
11°C / 23°C
SREDA
10°C / 22°C
ČETRTEK
9°C / 22°C
PETEK
10°C / 25°C
SOBOTA
11°C / 20°C

V Braziliji protesti zaradi rasnih žaljivk proti Viniciusu

V Braziliji protesti zaradi rasnih žaljivk proti Viniciusu

Na ducate ljudi je protestiralo pred špansko ambasado v Sao Paulu zaradi nedavne na rasni osnovi sovražne nastrojenosti proti brazilskemu nogometnemu napadalcu madridskega Reala Viniciusu Juniorju, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Protestniki v Sao Paulu so vpili La Liga racista oziroma rasistična španska liga. Od španske vlade so zahtevali, da ukrepa zaradi teh incidentov, je poročal časnik Folha de S. Paulo.

Demonstranti so nosili napise v slogu, da podpirajo nogometaša, tega so žalili v nedeljo na tekmi, ki jo je Real Madrid izgubil proti Valencii, ter "da to ni nogomet, to je rasizem".

Skupno so v Španiji v povezavi s temi rasnimi žaljivkami v torek aretirali sedem ljudi.

Dvaindvajsetletni brazilski nogometaš je špansko ligo na Twitterju obtožil, da je zanjo rasizem nekaj običajnega, normalnega. Predsednik lige Javier Tebas je zavrnil obtožbe in poudaril, da so na sodišče prijavili devet primerov rasizma. Vinicius je bil žrtev v osmih od teh.

Težave na tekmi v Valencii so hitro postale tudi politična tema. Brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva in španski predsednik vlade Pedro Sanchez sta med drugimi kritizirala te žaljivke proti Viniciusu.

Vodilni konzervativni politiki v Španiji so prav tako obsodili vse vrste rasizma, a zavrnili Viniciusovo trditev, da se ljudem v Braziliji zdaj Španija zdi dežela rasistov.

V Braziliji pa so nekateri medijski komentatorji in politiki pozvali brazilsko nogometno zvezo, naj junija v Španiji organizira prijateljsko tekmo z eno od afriških držav.

 

Stadion.si je spletni portal, namenjen promociji aktivnega načina življenja. Poleg informacij o aktivnem načinu življenja so vam na voljo tudi novice s področja športa, gospodarstva, turizma ter zdravja.

 

UREDNIŠTVO:
urednistvo@stadion.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@stadion.si

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

Oglas: