Ljubljana

15°C
Jasno Humidity: 79%
PONEDELJEK
10°C / 21°C
TOREK
11°C / 23°C
SREDA
10°C / 22°C
ČETRTEK
9°C / 22°C
PETEK
10°C / 25°C
SOBOTA
11°C / 20°C

Ob Veselem dnevu prostovoljstva poudarili, da je to delo za dušo

Ob Veselem dnevu prostovoljstva poudarili, da je to delo za dušo

Na Prešernovem trgu v Ljubljani je danes potekal Veseli dan prostovoljstva, kjer so se predstavile prostovoljske organizacije, dogodek pa je bil namenjen tudi medsebojnemu druženju prostovoljcev.

Prostovoljci na številnih stojnicah so v en glas poudarili, da je prostovoljstvo delo za dušo, največ pa jim pomeni hvaležnost ljudi, ki jim pomagajo.

Nina iz Rdečega križa Koper je prostovoljka, ker se ob tem delu dobro počuti. "Ob tem ne osrečim samo nekoga drugega, najbolj osrečim sebe, ko vidim hvaležnost, nasmeh, prijazne oči in upanje v očeh nekoga, ki to potrebuje," je dejala za STA.

Prostovoljka Eva vsak teden obiskuje mladostnike v Centru za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Vipava. Prostovoljka je, ker mladostnikom rada pomaga, in ker ve, da jim z obiskom polepša dan. Lepo se ji zdi, da jo vsak teden pričakujejo in se je razveselijo, ko pride.

Da je prostovoljstvo delo za dušo, je povedala tudi prostovoljka Urška iz Slovenskega društva za terapijo s pomočjo živali Ambasadorji nasmeha. "Zdi se mi pomembno tudi, da nekaj vrneš nazaj družbi," je prepričana.

Prostovoljec Uroš iz Zveze prijateljev mladine Krško pa je dejal, da je prostovoljstvo pomembno že v družini, v vzgoji. Meni, da če so starši prostovoljci, je tudi otroku veliko lažje biti prostovoljec. "Ampak mi spodbujamo vse mlade, ne glede na to, v kakšnih razmerah živijo, da se vključijo kot prostovoljci, zaradi tega, ker s prostovoljnim delom razvijajo svojo osebnost, in tudi veščine, ki jim vedno pridejo prav v življenju," je pozval vse, ki se za prostovoljstvo še odločajo.

Veliko prostovoljcev je aktivnih na več področjih in pri več društvih. Prostovoljka Neja pomaga na različnih področjih, od gledališča in filantropije do lokalnega društva. Za STA je dejala, da se njen razlog, zakaj je prostovoljka spreminja v različnih življenjskih obdobjih. "Bistvo je, da če znaš in zmoreš nekomu pomagati, to pač narediš," je prepričana. Posledica prostovoljstva pa je njeno dobro počutje.

Alenka, ki je prostovoljka v društvu za pomoč v tretjem življenjskem obdobju, meni, da je prostovoljstvo splet lepih dejanj, ko svoj prosti čas vlagaš v različne aktivnosti, s tem pa doprineseš s skupnemu dobremu. "Prostovoljstvo pomeni tudi hvaležnost, da se nekaj novega naučiš, da pomagaš sočloveku in da narediš nekaj za svojo dušo," je povedala.

Veselega dne prostovoljstva se je danes udeležilo tudi več predstavnikov politične sfere. Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je ob obisku za STA dejala, da je prostovoljstvo v Sloveniji vrednota. "Ljudje imamo razvit čut, da pomagamo drugim in najlepše je, ko nazaj dobiš hvaležnost in ljubezen. Pravzaprav nazaj dobiš več kot daš," je povedala.

Klakočar Zupančič si želi, da bi vsi ljudje vsaj enkrat občutili, kako je, ko nekomu pomagaš in koliko notranjega zadovoljstva ti to da. Opozorila je, da prostovoljci potrebujejo sredstva, prostore in opremo, država pa mora na tem področju narediti čim več.

Dogodek je potekal pod pokroviteljstvom župana Mestne občine Ljubljana Zorana Jankovića, ki je ob obisku stojnic dejal, da je prostovoljstvo izraženo v naših genih. "Pomoč sočloveku se kaže v najhujših dogodkih in na to smo lahko ponosni," je povedal. Dodal je, da je prostovoljstvo odraz sočutja in solidarnosti, Veselega dne Prostovoljstva pa je vsako leto zelo vesel.

Ob tednu prostovoljstva potekajo številne aktivnosti tudi na lokalnem nivoju. Na torkovi slovesnosti v Žalcu se je državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Jure Trbič vsem prostovoljcem zahvalil za njihovo predano delo in solidarnost, pa tudi za ozaveščanje najširše javnosti o vlogi in pomenu prostovoljstva.

Stadion.si je spletni portal, namenjen promociji aktivnega načina življenja. Poleg informacij o aktivnem načinu življenja so vam na voljo tudi novice s področja športa, gospodarstva, turizma ter zdravja.

 

UREDNIŠTVO:
urednistvo@stadion.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@stadion.si

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

Oglas: