Ljubljana

15°C
Jasno Humidity: 79%
PONEDELJEK
10°C / 21°C
TOREK
11°C / 23°C
SREDA
10°C / 22°C
ČETRTEK
9°C / 22°C
PETEK
10°C / 25°C
SOBOTA
11°C / 20°C

Zgodovinski uspeh latvijskih hokejistov, prvič do polfinala SP

Zgodovinski uspeh latvijskih hokejistov, prvič do polfinala SP

Latvija se je kot zadnja prebila v četrtfinale in s tem izpolnila osnovni cilj oziroma željo ljubiteljev športa v tej državi.

Z zmago proti Švici v zadnjem krogu predtekmovanja so si Latvijci dvignili samozavest, obenem pa tudi pomešali pare četrtfinala, saj so prehiteli Čehe in tako sebi priigrali švedske tekmece.

Hokejska reprezentanca Latvije se je kot zadnja uvrstila v polfinale svetovnega prvenstva elitne skupine, ki ga gostita prav Latvija in Finska. Latvija je v Rigi v četrtfinalu premagala Švedsko s 3:1 (1:0, 0:1, 2:0).
Status favorita je bil na strani Skandinavcev, gostitelji pa se pred polnimi tribunami glasnih navijačev v Rigi niso ustrašili. Začeli so pogumno in borbeno, v osmi minuti pa so po zaslugi spretnega Dansa Ločmelisa tudi povedli.

Kljub švedski terenski premoči so vodstvo zadržali po prvem delu, pozneje pa so rumeno-modri zelo pritisnili. V drugem delu so domače povsem stisnili pred njihov gol (razmerje strelov 13-1) in tudi izenačili prek Timothyja Liljegrena. Ob koncu tega dela igre so domači ostali brez Martinša Dzierkalsa, ki je dobil kazen igre, vendar v petih minutah številčne prednosti Švedi niso dosegli zadetka.

So ga pa kljub pritisku Švedov Latvijci, ko je Miks Indrašis v 46. minuti preigral obrambo in natančno zadel za 2:1. Švedi niso našli rešitve za trdno in borbeno latvijsko obrambo (razmerje strelov je bilo sicer na koncu kar 41-15 za Švede). Še več, po strelu Janisa Jaksa v 54. minuti je plošček švedskemu vratarju Larsu Johanssonu ušel v mrežo, to pa je bil tudi zadnji zadetek in razlog za veliko latvijsko slavje. Ta država se je namreč prvič doslej na SP uvrstila med najboljše štiri.

V preostalih treh četrtfinalih so Američani premagali Čehe s 3:0, Nemci Švicarje s 3:1, Kanadčani pa svetovne prvake Fince s 4:1.

V sistemu, kjer se v polfinalu najvišjerangirana ekipa po rednem delu pomeri z najslabšo od četverice, sta tako nastala polfinalna para Kanada - Latvija in ZDA - Nemčija.

Današnja tekma je bila zadnja v Rigi, obe polfinalni ter tekmi za medalje bosta v soboto in nedeljo v Tampereju.

* Arena Riga, gledalcev 9200, sodniki: Kaukokari (Finska), MacFarlane (ZDA, glavna), Davis (ZDA), Mackey (Kanada).
* Strelci: 1:0 Ločmelis (Bukarts, Cibulskis, 13.), 1:1 Liljegren (Raymond, Lindholm, 30.), 2:1 Indrašis (Bukarts, Jaks, 46.), 3:1 Jaks (Indrašis, Bukarts, 54.).
* Kazenske minute: Latvija 13 + kazen igre Dzierkals, Švedska 8.

 

Stadion.si je spletni portal, namenjen promociji aktivnega načina življenja. Poleg informacij o aktivnem načinu življenja so vam na voljo tudi novice s področja športa, gospodarstva, turizma ter zdravja.

 

UREDNIŠTVO:
urednistvo@stadion.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@stadion.si

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

Oglas: