Močno predelana hrana povečuje tveganje za prezgodnjo smrt

Velika študija francoskih znanstvenikov je pokazala, da uživanje močno predelanih živil, kot so gazirane pijače, industrijski kruh, pripravljeni obroki in mesni izdelki, povečuje tveganje za prezgodnjo smrt. Raziskava, objavljena v strokovni reviji JAMA Internal Medicine, razkriva, da vsakih 10 odstotkov več predelane hrane v prehrani poveča tveganje za prezgodnjo smrt.

Močno predelana hrana povečuje tveganje za prezgodnjo smrt

Znanstveniki opozarjajo, da je povezava med prehrano in zdravjem zapletena, saj so močno predelana živila pogosto povezana tudi z drugimi nezdravimi navadami, kot sta kajenje in telesna neaktivnost. Zato bodo potrebne dodatne raziskave za bolj celovito razumevanje vpliva prehrane na zdravje.

Ne glede na to strokovnjaki priporočajo, da se ljudje čim bolj izogibajo močno predelanim živilom in se osredotočijo na uravnoteženo prehrano, bogato s svežimi in minimalno predelanimi sestavinami.

Image
Elekrtonski naslov uredništva
urednistvo@adriainfo.si

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Priljubljeno

Priljubljeno

Vesti

Vse vesti
0