Kivi kot vsakodnevna podpora prebavi, imunosti in srčnemu zdravju

Kivi, sadež z značilno hrapavo lupino in zelenim mesom, je zaradi svoje hranilne sestave ponovno v središču pozornosti strokovnjakov za prehrano. Po mnenju več dietetikov in zdravnikov, ki jih navaja The New York Times, je kivi eden tistih sadežev, ki lahko z rednim uživanjem pomembno prispeva k zdravemu prebavnemu sistemu, stabilnemu krvnemu sladkorju in uravnavanju holesterola.

Kivi kot vsakodnevna podpora prebavi, imunosti in srčnemu zdravju

Srednje velik kivi vsebuje približno dva grama vlaknin in le 48 kalorij. Posebnost tega sadeža je v tem, da se največ vlaknin skriva prav v lupini. Amy Ellis z Univerze v Alabami je poudarila, da te vlaknine upočasnjujejo prebavo, kar pomaga preprečevati hitre skoke krvnega sladkorja, s čimer se zmanjša tveganje za sladkorno bolezen tipa 2. Judy Simon z Univerze Washington pa opozarja, da vlaknine v kiviju pomagajo tudi pri zniževanju ravni slabega (LDL) holesterola.

Kivi vsebuje tudi pomembno količino vitamina C – okoli 56 miligramov na sadež, kar predstavlja več kot polovico dnevnih potreb. Vitamin C je ključen za delovanje imunskega sistema, celjenje ran in absorpcijo železa iz rastlinskih virov. Poleg tega sadež prispeva tudi 150 miligramov kalija, ki ima pomembno vlogo pri uravnavanju krvnega tlaka.

Kivi je znan tudi kot naravno sredstvo proti zaprtju. Gastroenterologinja Shanti Eswaran priporoča kivi bolnikom, ki se želijo izogniti prehranskim dopolnilom. Nadzorovana študija iz leta 2023 je pokazala, da sta že dva kivija na dan izboljšala prebavo pri več kot 200 udeležencih. Kombinacija topnih in netopnih vlaknin spodbuja gibanje črevesja in ohranja zdravo konsistenco blata, aktinidin – prebavni encim v kiviju – pa lahko dodatno pripomore k razgradnji beljakovin, čeprav to še ni potrjeno pri ljudeh.

Zadnje raziskave preučujejo tudi vpliv kivija na kakovost spanja. Manjša študija z vrhunskimi športniki je pokazala izboljšan spanec po uživanju dveh kivijev eno uro pred spanjem. Čeprav so v sadju prisotni melatonin in serotonin, za zdaj ni dovolj dokazov, da bi te količine resnično vplivale na spanje. Strokovnjaki menijo, da koristi morda izvirajo iz nadomestitve nezdravih večernih prigrizkov s svežim sadjem.

Za vključitev kivija v vsakodnevno prehrano strokovnjaki priporočajo dodajanje v smoothije, jogurte ali sadne solate. Uživanje z lupino poveča vnos vlaknin, rumena različica kivija pa je lahko primerna alternativa za tiste, ki jim običajna tekstura ni všeč.

Zaradi nizke kalorične vrednosti, visoke vsebnosti vitaminov, vlaknin in encimov ter blagodejnega učinka na prebavo in srce je kivi odlična izbira za vse, ki želijo okrepiti svoje zdravje s preprostim, a učinkovitim vsakodnevnim sadnim prigrizkom.

Image
Elekrtonski naslov uredništva
urednistvo@adriainfo.si

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Priljubljeno

Priljubljeno

Vesti

Vse vesti
0