Ljubljana

Oblačno Humidity: 58%
21°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
10°C / 22°C
TOREK
13°C / 14°C
SREDA
11°C / 19°C
ČETRTEK
12°C / 17°C
PETEK
15°C / 19°C

Axel Springer v prodajo divizije malih oglasov

Nemška medijska skupina Axel Springer načrtuje ločitev medijske divizije in divizije digitalnih malih oglasov. Medijska divizija bo postala družinsko podjetje v lasti vdove ustanovitelja Friede Springer in izvršnega direktorja Mathiasa Döpfnerja ter bo povsem ločena od divizije oglasov, ki jo bosta odkupila vlagatelja iz ZDA in Kanade.

Axel Springer v prodajo divizije malih oglasov

Medijska divizija, ki vključuje različne medije, med drugim Politico, Business Insider, Bild in Die Welt, bo predvidoma v 98-odstotni lasti Springer in Döpfnerja, s tem pa bo po letu 1985, ko so izvedli prvo javno ponudbo delnic (IPO) vnovič v družinski lasti, poročajo tuje tiskovne agencije.

Z razdelitvijo bo prišlo do sprememb v pred leti vzpostavljenem strateškem partnerstvu z velikim ameriškim finančnim vlagateljem Kohlbergom Kravisom Robertsom (KKR).

Divizija digitalnih malih oglasov, ki vključuje spletni portal z oglasi za delo StepStone in digitalno nepremičninsko podjetje Aviv Group, pod katerega sodijo nepremičninski portali, kot sta Seloger v Franciji in Immowelt v Nemčiji, bo prešla pod samostojno podjetje z novo lastniško strukturo, večinska lastnika pa bosta KKR in kanadski pokojninski sklad CPP Investments.

Kot so pojasnili v Axel Springerju, ki zaposluje okoli 18.000 ljudi, novo strukturo uvajajo, da bi optimizirali vsa poslovna področja in zagotovili nadaljnji potencial rasti.

Medijska industrija je razhod Springerja in KKR pričakovala že nekaj časa. Springer je sicer strateško sodelovanje s KKR za pospešitev rasti z naložbami sklenil konec leta 2019, leta 2020 pa je KKR pridobil 47,6 odstotka nemške skupine. Ta se je tistega leta po približno 35 letih umaknila z borze. KKR je nato 12,6-odstotni delež prodal CPP Investments.

Koliko je vredna medijska skupina Axel Springer, uradno ni znano, The Financial Times pa ocenjuje, da okoli 13,5 milijarde evrov, pri čemer naj bi več kot 10 milijard evrov odpadlo na male oglase. Če te številke držijo, je Axel Springer svojo vrednost glede na čas pred povezavo s KKR več kot podvojil.

Posel mora sicer potrditi še pristojni regulator, končan naj bi bil v drugem četrtletju 2025.

Stadion.si je spletni portal, namenjen promociji aktivnega načina življenja. Poleg informacij o aktivnem načinu življenja so vam na voljo tudi novice s področja športa, gospodarstva, turizma ter zdravja. 


UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0