Ljubljana

Nekaj oblačnosti Humidity: 64%
20°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
10°C / 22°C
TOREK
13°C / 14°C
SREDA
11°C / 19°C
ČETRTEK
12°C / 17°C
PETEK
15°C / 19°C

GZS opozarja na tveganja zaradi drage elektrike in višje omrežnine

Upravni odbor Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) nasprotuje nacionalnemu energetskemu in podnebnemu načrtu (NEPN) Slovenije, saj po njihovem mnenju prinaša visoke cene elektrike, v njem pa tudi niso predvidena sredstva za zeleni prehod gospodarstva. Kritični so tudi do višje omrežnine, zato bo GZS preučila pravna sredstva za zaščito podjetij.

GZS opozarja na tveganja zaradi drage elektrike in višje omrežnine

"Zadnja različica NEPN prinaša visoko ceno električne energije in višje stroške omrežnine, kar ustvarja nekonkurenčno poslovno okolje. To vodi v osiromašenje slovenskega gospodarstva po scenariju, ki ga spremljamo v Nemčiji, in v energetsko revščino za gospodinjstva," je na četrtkovi seji upravnega odbora GZS po navedbah zbornice poudaril njen predsednik Tibor Šimonka.

Kot so sporočili, so člani upravnega odbora NEPN zavrnili, saj po njihovem mnenju ne dosega nobenega od postavljenih ciljev. To so razogličenje proizvodnje električne energije in gospodarstva, zagotovitev zanesljivosti in neodvisnosti oskrbe elektroenergetskega sistema ter konkurenčne cene električne energije.

Zavrnili so ga tudi zato, ker v njem niso predvidena sredstva za zeleni prehod gospodarstva. "NEPN namreč predvideva 28,2 milijarde evrov investicij v industriji do leta 2030, izvedli pa smo jih le za približno osem milijard evrov. Torej bi morali za prihodnjih šest let zagotoviti še 20 milijard evrov investicij. NEPN pa predvideva le 700 milijonov evrov neposrednih spodbud, kar je zgolj 2,4 odstotka potrebnih sredstev," so opozorili.

Vodstvo GZS so pooblastili, da v sodelovanju z zunanjimi pravnimi strokovnjaki preuči vsa razpoložljiva pravna sredstva za zaščito pravnega položaja podjetij v zvezi z novo shemo obračunavanja omrežnin, ki bo veljala od oktobra.

Po novi shemi bo med drugim obračunavanje različno v višji (od začetka novembra do konca februarja) in nižji sezoni. Predvidenih je več blokov, v katerih se bodo tarifne postavke omrežnine za obračunsko moč in energijo razlikovale glede na obremenitev omrežja - ko bo omrežje najbolj obremenjeno, bodo najvišje, ko bo najmanj obremenjeno, pa najnižje.

Stadion.si je spletni portal, namenjen promociji aktivnega načina življenja. Poleg informacij o aktivnem načinu življenja so vam na voljo tudi novice s področja športa, gospodarstva, turizma ter zdravja. 


UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0