Ljubljana

Oblačno Humidity: 58%
21°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
10°C / 22°C
TOREK
13°C / 14°C
SREDA
11°C / 19°C
ČETRTEK
12°C / 17°C
PETEK
15°C / 19°C

Na mizi programskih svetnikov RTVS finančni načrt in pobuda za razrešitev Graha Whatmougha

Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) bo na današnji seji obravnaval predloga finančnega načrta in programsko-produkcijskega načrta za leto 2023.

Na mizi programskih svetnikov RTVS finančni načrt in pobuda za razrešitev Graha Whatmougha

Na zahtevo 12 svetnikov je na dnevnem redu tudi pobuda za razrešitev generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha. A je odločanje vprašljivo, saj bo Grah Whatmough, kot kaže, odsoten.

Pobudniki razrešitve Graha Whatmougha z mesta generalnega direktorja RTVS med drugim ugotavljajo, da se je RTVS znašla v krizi vodenja, saj se sooča z najdaljšo stavko v svoji zgodovini, pri čemer vodstvo ne zna vzpostaviti socialnega dialoga. Očitajo mu tudi zanje sporno kadrovanje.

Ob tem pa je vprašanje, ali bo programski svet o pobudi za razrešitev sploh lahko glasoval. Grahu Whatmoughu bi namreč moral programski svet v skladu s statutom omogočiti, da o očitkih poda mnenje, a ga, kot kaže, na seji ne bo.

Grah Whatmough je namreč pooblastil direktorja TVS Uroša Urbanijo, da ga v času odsotnosti, od 1. decembra pa vse do preklica, nadomešča pred organi zavoda: programskim svetom, nadzornim svetom in svetom delavcev. Razlogov za odsotnost ni navedel, neuradno pa naj bi šlo za bolniško odsotnost.

Tudi vodstvo RTVS za STA ni podalo pojasnil o odsotnosti Graha Whatmougha in o tem, ali je mogoče, da ga Urbanija zagovarja v razpravi o njegovi razrešitvi. Sporočili so le, da Urbanija generalnega direktorja RTVS nadomešča le pred organi zavoda, sicer pa ga nadomešča strokovna direktorica za področje financ Anica Žgajnar.

Na seji bodo sicer obravnavali še predloga finančnega načrta za leto 2023 in programsko-produkcijskega načrta za leto 2023. V finančnem načrtu je načrtovano znižanje števila zaposlenih za 53 ljudi, načrta pa vodstvo RTVS ni uskladilo s svetom delavcev RTVS, so ob tem opozorili v Združenju svetov delavcev Slovenije. V združenju so sicer izrekli javno podporo svetu delavcev javne televizije.

Stadion.si je spletni portal, namenjen promociji aktivnega načina življenja. Poleg informacij o aktivnem načinu življenja so vam na voljo tudi novice s področja športa, gospodarstva, turizma ter zdravja. 


UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0