Ljubljana

Oblačno Humidity: 58%
21°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
10°C / 22°C
TOREK
13°C / 14°C
SREDA
11°C / 19°C
ČETRTEK
12°C / 17°C
PETEK
15°C / 19°C

Letošnji TSD prinaša 12 predstav in obogaten dodaten program

Prešernovo gledališče Kranj je na današnji novinarski konferenci v Kranju predstavilo 53. Teden slovenske drame (TSD).

Letošnji TSD prinaša 12 predstav in obogaten dodaten program

Tokratni selektor Rok Bozovičar je za festival, ki bo potekal od 27. marca do 7. aprila, izbral sedem predstav za tekmovalni in pet predstav za spremljevalni program. Obeta se tudi obogaten dodaten program.

Gledališki producenti so na 53. TSD prijavili 22 predstav, ki so na podlagi slovenskih besedil nastale lani. Selektor pa si je ogledal še 44 predstav več, med njimi tudi tri, ki so jih po slovenskih besedilih uprizorila tuja gledališča.

Ugotovil je, da je bilo leto 2022 turbulentno leto, ki je poskušalo nadoknaditi predhodni dve koronski leti, o čemer priča hlastni tempo produkcije. Izpostavil je tudi, da že nekaj let zapored slovenska klasična dramska besedila ne najdejo poti na gledališke odre, kar sproža vprašanja o aktualnosti in inspirativnosti slovenske klasične dramatike ter njeni prisotnosti v zavesti gledaliških ustvarjalcev. Statično dramsko formo vse pogosteje načenjajo dramatizacije in predelave, predvsem pa avtorski principi snovanja uprizoritvenega besedila.

Izbor uprizoritev kaže tudi na prevladujoči generacijski premik. Mladi ustvarjalci so se v slovenski gledališki krajini že docela ustalili kot zanesljivi deležniki, vendar z redkimi izjemami še niso pridobili večje vidnosti, je pojasnil Bozovičar, hkrati pa izpostavil prepotrebno ustvarjalno svežino, neobremenjenost in energijo.

V tekmovalni program je uvrstil uprizoritve, ki so najintenzivneje pretresle kriterije dovršenosti, prepričljivosti, vsebinske in estetske razplastenosti ter celovitosti izvedbe, kar med drugim pomeni, da so na selektorja delovale afektivno in emocionalno najmočneje ter subjektivno doživeto. "Sedem uprizoritev prinaša svež in duhovit gledališki jezik," je povzel Bozovičar.

Za Šeligovo nagrado se bosta potegovali kar dve predstavi, nastali po besedilih lanske Grumove nagrajenke Katarine Morano in v režiji Žige Divjaka. To so Usedline v produkciji Mestnega gledališča ljubljanskega in Kako je padlo drevo v izvedbi ljubljanske Drame. SNG Drama Ljubljana se bo za nagrado potegovala tudi z avtorskim projektom po motivih slovenskih ljudskih pesmi Žene v testu režiserke Žive Bozovičar.

V tekmovalnem programu so tudi avtorski projekt Pravljice našega otroštva v režiji Jerneja Lorencija in produkciji Prešernovega gledališča Kranj ter SNG Nova Gorica, predstava Nataše Matjašec Rošker in Petje Labovića Ne ti meni Alice (Once Again) v SNG Drama Maribor, projekt Lutkovnega gledališča Ljubljana 410 kilometrov v režiji Filipa Mramorja in avtorski projekt Lee Mihevc Od kod dekle so ti doma v produkciji Cankarjevega doma ter AGRFT.

V spremljevalnem programu se bo predstavilo zagrebško gledališče Exit teater z uprizoritvijo kabareta Jureta Karasa Realisti. Gostitelj festivala, Prešernovo gledališče bo nastopilo z uprizoritvijo avtobiografskega romana Maruše Krese Da me je strah? v režiji Anđelke Nikolić. Lutkovno gledališče Ljubljana bo predstavilo Razmetano sobo avtorjev Klemna Kovačiča in Nika Žnidaršiča. Na ogled bo tudi avtorski projekt Godzilla Tribute Band v režiji Zorana Petrovića in produkciji Momenta ter SNG Nova Gorica. Predstavil se bo tudi projekt Spolna vzgoja II: Diagnoza + Consentire, ki ga je pripravilo več avtoric, nastal pa je v produkciji Nove pošte in Mesta žensk.

53. TSD bo poleg predstav ponudil tudi dodatni program. Kot je poudaril direktor Prešernovega gledališča Jure Novak, se festival, ki s svojim delovanjem spodbuja uprizarjanje in ustvarjanje slovenske dramatike, vrača k svojih koreninam. Tokrat bo tako še več pozornosti namenjene dramskim pisavam. Organizirani bodo tradicionalni in tudi nekaj novih dogodkov, s katerimi bodo osvetlili ključna vprašanja in problematike sodobnega dramskega pisanja. Poleg tega se obeta nekaj glasbenih dogodkov in tudi vsebin, namenjenih otrokom ter mladim.

Tradicionalni Dan nominirancev bodo tako kot lani še dodatno podprli z dramaturškimi analizami besedil. Bralne uprizoritve bodo pripravili ne le za besedila, nominirana za Grumovo nagrado, temveč tudi za besedila, nominirana za nagrado za mladega dramatika. Potekali bodo tradicionalni dogodki Združenja dramskih umetnikov Slovenije ter Društva kritikov in teatrologov Slovenije. Odvilo pa se bo tudi strokovno srečanje na temo dramatike malih jezikov in spodbujanja prevodov.

Stadion.si je spletni portal, namenjen promociji aktivnega načina življenja. Poleg informacij o aktivnem načinu življenja so vam na voljo tudi novice s področja športa, gospodarstva, turizma ter zdravja. 


UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0