Ljubljana

Oblačno Humidity: 92%
12°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
10°C / 22°C
TOREK
13°C / 17°C
SREDA
14°C / 20°C
ČETRTEK
13°C / 21°C
PETEK
15°C / 17°C

Na mednarodnem simpoziju Museoeurope 2023 kopija kultnega vozu iz Strettwega

V Viteški dvorani Pokrajinskega muzeja Maribor bo v četrtek, 19. oktobra in v petek, 20. oktobra med 8.30 in 17.30 potekal osmi mednarodni simpozij Museoeurope 2023. Naslovna tema letošnjega simpozija je Srečanja tisočletij. V ospredje so postavljena nova spoznanja o različnih vidikih življenja v prazgodovinskih in zgodovinskih obdobjih na širšem evropskem prostoru, pridobljena z uporabo sodob-nih metod in tehnologij pri preučevanju kulturne dediščine.

fotografija Kopija kultnega vozička iz Strettwega, izdelana leta 1979 v Rimsko – germanskem centralnem muzeju v Mainzu po originalu iz 7. st. pr. n. št., Universalmuseum Joanneum, Gradec, Avstrija.
fotografija Kopija kultnega vozička iz Strettwega, izdelana leta 1979 v Rimsko – germanskem centralnem muzeju v Mainzu po originalu iz 7. st. pr. n. št., Universalmuseum Joanneum, Gradec, Avstrija.

Na izrazito interdisciplinarnem simpoziju bo predstavljenih 35 prispevkov 89 raziskovalcev, strokovnjakov različnih družboslovnih in naravoslovnih ved. V prispevkih bodo predstavljene metode neinvazivnega raziskovanja, eksperimentalna, edukativna in izkustvena arheologija ter dediščinske poti in parki, krajine in muzeji na prostem ter interpretacija kulturne dediščine. Znaten del prispevkov predstavlja skupno delo mednarodnih skupin raziskovalcev, saj podpisani avtorji prihajajo iz sedmih evropskih držav (Avstrija, Francija, Hrvaška, Madžarska, Slovenija, Srbija, Velika Britanija).

Poleg interpretacije dediščine in izmenjave znanj na področju premične kulturne dediščine sodi med osnovne cilje simpozija Museoeurope tudi mobilnost muzealij in kadra. Tokratni gostujoči predmet, ki bo v času simpozija umeščen v stalno razstavo Pokrajinskega muzeja Maribor Prvi dotik, bo kopija kultnega vozička iz Strettwega, ki ga hrani Universalmuseum Joanneum iz avstrijskega Gradca. Originalni kultni voz je bil najden sredi 19. stoletja v bogato opremljenem knežjem grobu iz starejše železne dobe v kraju Strettweg v bližini Judenburga v Avstriji in predstavlja eno najpomembnejših arheoloških najdb železne dobe v Evropi. Praksa muzejev je, da najbolj dragocene in krhke predmete svoje zbirke ne izpostavljajo zunanjim vplivom in jih ne izposojajo, saj le na ta način lahko varujejo in ohranjajo občutljive originale neprecenljive vrednosti. Kopije uspešno nadomeščajo original, služijo proučevanju in so na ogled javnosti.

Mednarodni simpozij Museoeurope poteka že od leta 2012, na njem je do sedaj sodelovalo že 209 strokovnjakov in raziskovalcev iz 23 evropskih držav. Njihovi referati so zbrani v zbornikih, dostopnih na spletni strani simpozija. Referati v angleškem jeziku s slovenskimi povzetki so recenzirani in predstavljajo pomemben vir informacij, izmenjavo idej in izkustev, znanja in dediščine in s tem razkrivajo različne obraze Evrope.

O kultnem vozu iz Strettwega
Leta 1851 je kmet Ferdinand Pfeffer ob oranju svoje njive v kraju Strettweg pri Judenburgu (Štajerska, Avstrija) naletel na bogat grob elite iz obdobja Hallstatta. Iz zemlje so poleg ostankov bronastih posod, nakita in orožja pogledali tudi sestavni deli bogato figuralno okrašenega vozička, ki je danes mednarodno znan kot kultni voz iz Strettwega.

Kultni voz iz Strettwega je eden od miniaturnih vozov iz Hallstattskega obdobja. Ti so v idealnem primeru sestavljeni iz koles, posod in kiparskih okrasnih elementov in imajo običajno strogo simetrično strukturo. Primerek iz Strettwega je bil izdelan v 7. stoletju pr. n. št.. Izstopa zaradi bogatega in skoraj v celoti ohranjenega figuralnega okrasja. Odraža nekatere vplive Bližnjega vzhoda in vzhodnega Sredozemlja, vendar pa gre najverjetneje za "lokalni" umetniški izdelek, ki je nastal v delavnici v jugovzhodnih Alpah.

Kultni voz je s kolesi dolg približno 42 cm in širok približno 32 cm. Gre za zelo zapleteno kovinsko konstrukcijo, sestavljeno iz več kot 80 delov. Sklop figur sestavljajo ženske, moški, jezdeci na konjih in figure jelenov. O pomenu in interpretaciji skupine in posameznih figur, predvsem osrednje, ki nosi posodo, obstajajo različna mnenja. Najpogostejša interpretacija je, da je upodobljen sprevod, ki ga varujejo bojevniki, ki se konča z žrtvovanjem jelena v čast osrednjemu liku, za katerega na splošno velja, da je boginja. Osrednja ženska figura tako morda predstavlja prvi primer upodobitve božanstva v človeški podobi v Srednji Evropi. Preden so voziček okoli leta 600 pr. n. št. postavili v elitni grob, je najverjetneje služil kot obredni pripomoček za verske obrede.

Kopija kultnega vozička iz Strettwega, ki v času simpozija Museoeurope gostuje v Pokrajinskem muzeju Maribor, je bila izdelana leta 1979 v Rimsko – germanskem centralnem muzeju v Mainzu (danes LEIZA) po originalu iz 7. st. pr. n. št.. Original in kopijo hrani Universalmuseum Joanneum, Gradec, Avstrija.

Stadion.si je spletni portal, namenjen promociji aktivnega načina življenja. Poleg informacij o aktivnem načinu življenja so vam na voljo tudi novice s področja športa, gospodarstva, turizma ter zdravja. 


UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0