Ljubljana

Oblačno Humidity: 85%
15°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
10°C / 22°C
TOREK
13°C / 17°C
SREDA
14°C / 20°C
ČETRTEK
13°C / 21°C
PETEK
15°C / 17°C

Naša mala knjižnica v 17. sezono z ambicioznimi cilji

Založba KUD Sodobnost International je ob začetku 17. sezone mednarodnega projekta Naša mala knjižnica v Vodnikovi domačiji Center v Ljubljani organizirala novinarsko konferenco. Projekt, ki že leta spodbuja bralno kulturo med otroki, je nastal kot odgovor na izzive sodobnega časa, kjer knjige vse pogosteje nadomeščajo digitalna orodja.

Naša mala knjižnica v 17. sezono z ambicioznimi cilji

Na predstavitvi projekta je dr. Klaudija Šterman predstavila rezultate najnovejše raziskave PISA, ki kažejo na zaskrbljujoč upad bralne pismenosti med slovenskimi petnajstletniki. Poudarila je, da je Slovenija padla pod povprečje držav članic OECD, s povprečnim dosežkom, ki je 26 točk nižji kot leta 2018, kar je najnižji rezultat, odkar Slovenija sodeluje v raziskavi. Danijela Varga, ki vodi projekt Naša mala knjižnica na Hrvaškem, se je oglasila preko Zooma, medtem ko sta Alenka Urh in Katja Kac predstavili slovenski in mednarodni del projekta.

Lani je v projektu sodelovalo kar 34.000 otrok iz več kot 350 osnovnih šol in 70 vrtcev, letos pa so se pridružili tudi udeleženci iz Hrvaške, Italije, Estonije, Severne Makedonije, Grčije in Poljske. To potrjuje, da slovenska inovativnost na področju branja dosega mednarodne uspehe.

Naša mala knjižnica si prizadeva otrokom približati branje skozi sodobne strategije in kreativne pristope. Med ključnimi aktivnostmi so Ustvarjalniki – delovni zvezki z zabavnimi nalogami, literarni junaki, ki jih otroci izmenjujejo med seboj, ter številne igre, kot je tekmovanje za najlepši bralni kotiček ali NMK-kviz. Projekt otrokom ne le izboljšuje bralne spretnosti, ampak tudi spodbuja domišljijo, ustvarjalnost in kritično mišljenje.

Poleg razvijanja bralne pismenosti Naša mala knjižnica krepi širjenje obzorij in razumevanje evropskega kulturnega prostora, s čimer otroke pripravlja na odprt in strpen odnos do sveta.

Stadion.si je spletni portal, namenjen promociji aktivnega načina življenja. Poleg informacij o aktivnem načinu življenja so vam na voljo tudi novice s področja športa, gospodarstva, turizma ter zdravja. 


UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0