Ljubljana

Oblačno Humidity: 84%
15°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
10°C / 22°C
TOREK
13°C / 17°C
SREDA
14°C / 20°C
ČETRTEK
13°C / 21°C
PETEK
15°C / 17°C

Raiven bo nastopila v prvem evrovizijskem predizboru

Po poročanju spletnega portala MMC RTV Slovenija bo Raiven, predstavnica Slovenije, nastopila v prvem polfinalu tekmovanja za pesem Evrovizije 7. maja v areni v Malmöju.

Raiven bo nastopila v prvem evrovizijskem predizboru

To je določil žreb, ki je potekal v Malmöju. Na letošnjem tekmovanju sodeluje 37 držav, Slovenija pa je bila izžrebana kot prva in uvrščena v drugo polovico prvega polfinala. Izmed 15 držav, ki so sodelovale v prvem polfinalu, se jih bo deset uvrstilo v sobotni finale. V prvi polovici prvega polfinala bodo nastopile Ukrajina, Ciper, Poljska, Srbija, Litva, Hrvaška in Irska, v drugi polovici pa Slovenija, Islandija, Finska, Portugalska, Luksemburg, Avstralija, Azerbajdžan in Moldavija.

V drugem polfinalu, ki bo potekal 9. maja, bodo v prvi polovici nastopile Avstrija, Malta, Švica, Grčija, Češka, Albanija, Danska in Armenija, v drugi polovici pa Izrael, Estonija, Gruzija, Nizozemska, Norveška, Latvija, San Marino in Belgija.

Izrael je zaprosil za nastop v drugem polfinalu zaradi svojega spominskega dne, EBU pa je njegovi prošnji ugodila. Natančen vrstni red nastopov v obeh polfinalih bo objavljen pozneje. Švedska kot gostiteljica in "velika peterica" - Francija, Nemčija, Italija, Španija in Združeno kraljestvo - so si že zagotovile mesto v finalu, saj v proračun EBU prispevajo največ denarja. Žreb je določil tudi, katera od teh držav bo glasovala v katerem polfinalu. V prvem polfinalu bodo glasovali gledalci iz Švedske, Združenega kraljestva in Nemčije, v drugem polfinalu pa gledalci iz Španije, Italije in Francije. EBU je sodelujoče države predhodno razdelil v pet loncev, da bi preprečil ali vsaj omejil sosedsko glasovanje in povečal napetost v polfinalu. Slovenija je bila uvrščena v isti lonec z Albanijo, Avstrijo, Švico, Hrvaško in Srbijo.

V drugem bobnu so bile večinoma države iz severne Evrope, v tretjem so bile baltske in kavkaške države, v četrtem večinoma države z juga celine, v petem pa države iz Beneluksa in vzhodne Evrope.

Žrebanje v Malmöju sta vodili Pernilla Mansson Colt, ki je pri žrebu sodelovala tudi leta 2013, ko je mesto na jugu Švedske nazadnje gostilo tekmovanje za pesem Evrovizije, in Farah Abadi. Na začetku je župan Liverpoola predstavniku Malmöja simbolično predal uradni evrovizijski ključ. Raiven, katere pravo ime je Sara Briški Cirman, bo na 68. tekmovanju za pesem Evrovizije zastopala Slovenijo s pesmijo "Veronika". Glasbenica je za pesem napisala besedilo in glasbo, pri čemer se je zgledovala po Veroniki Deseniški.

Stadion.si je spletni portal, namenjen promociji aktivnega načina življenja. Poleg informacij o aktivnem načinu življenja so vam na voljo tudi novice s področja športa, gospodarstva, turizma ter zdravja. 


UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0