Ljubljana

Oblačno Humidity: 94%
11°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
10°C / 22°C
TOREK
13°C / 17°C
SREDA
14°C / 20°C
ČETRTEK
13°C / 21°C
PETEK
15°C / 17°C

Rok Zaletel Černoš postavil našo državo v sam svetovni vrh

Rok Zaletel Černoš, vrhunski slovenski violinist, je kot edini slovenski violinist v zgodovini zaigral na enem izmed največjih svetovnih glasbenih tekmovanj, P.I. Čajkovski, ki velja za sam svetovni vrh klasične glasbe.

Rok Zaletel Černoš postavil našo državo v sam svetovni vrh

Izmed 742 prijav iz celega sveta, so slovenskega virtuoza povabili med 25 najbolj nadarjenih violinistov, po izboru zelo strogega organizacijskega odbora. Čeprav je že samo povabilo neverjetna čast, saj gre za enega izmed največjih dogodkov v mednarodni glasbeni skupnosti in mu zato pravijo kar Olimpijske igre v glasbi in se odvija le na vsake štiri leta, je Roku uspelo neverjetno- uvrstil se je v polfinale, med 13 najboljših virtuozov na svetu.

Rok je povedal:« To je pomemben korak za Slovensko kulturo in glasbenike mlajših generacij, da si upajo stremeti k vrhunskemu igranju, primerljivemu svetovnemu nivoju.« Roka je namreč na tekmovanje uvrstil posnetek koncerta iz slovenske filharmonije, na katerega se je pripravil z odličnim prof. Vasilijem Meljnikovim, ki uči na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Umetniško tekmovanje tako visokega nivoja je najpomembnejše izhodišče za uspeh v svetovnem glasbenem merilu. Naš virtuoz je zaradi izjemne pomembnosti dogodka dobil možnost izposoje violine najvišje kvalitete, ki je last vrhunskega poznavalca violin iz Londona, Floriana Leonharda. Lok izjemne vrednosti pa mu je posodil njegov radodarni sponzor Stephan Jansen iz Berlina. Če mu tega ne bi omogočili, bi težko konkuriral nekaterim tekmovalcem, ki igrajo tudi na violine izdelovalcev kot so Stradivari in Guarneri, katerih vrednost je domala neprecenljiva.

Roka je violina prvič očarala pri 4. letih, ko jo je slišal na televiziji in ni vedel niti kako se ji reče, vedel je samo, da nekaj izredno lepo zveni. Ker je starša vztrajno prosil, da mu jo kupita, sta mu željo izpolnila, ne vedoč, da bo inštrument zaznamoval njegovo življenje in karierno pot.

Svojo profesionalno glasbeno pot je Rok začel v Ljubljani, kjer je bil kot izjemno nadarjen, pri le 16. letih, sprejet na Akademijo za glasbo. V času študija je izvedel več solističnih nastopov z orkestri, kot so Simfonični orkester RTV Slovenije, Simfonični orkester SNG Maribor, Vivaldi simfonični orkester, Mendelssohnov komorni orkester idr, kjer je kot solist zaigral koncerte Čajkovskega, Brahmsa, Sibeliusa, Mendelssoha, Mozarta, Vivaldija, Bacha... Z izjemno izvedbo Mendelssohnovega violinskega koncerta si je prislužil Prešernovo nagrado, uspešno pa je opravil tudi avdicijo za Mladinski orkester Gustava Mahlerja in nastopil v najpomembnejših evropskih dvoranah, kot so Musikverein Dunaj, Elbphilharmonie Hamburg, Alte Oper Frankfurt, Luxemburg Philharmonic, Dresden Semperoper, Madrid Auditorio, Lisbon Fundacao Calouste, Alicante Palacia de la Música. Trenutno kot štipendist Mestne občine Ljubljana zaključuje magistrski študij na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju, kjer redno igra v orkestru Dunajskih simfonikov ter dosega vrhunske uvrstitve na internacionalnih tekmovanjih.

"Rok s svojim umetniškim in glasbenim talentom zlahka očara občinstvo. Pri igranju kaže klasično stilsko muzikalnost, virtuoznost, zelo lep zvok in suvereno vrhunsko violinsko tehniko«, so besede prof. Antona Sorokowa, prvega koncertnega mojstra Dunajskih simfonikov. Rok je osvojil številne nagrade, 1. mesto na mednarodnem tekmovanju Mladi virtuozi Zagreb, 1. mesto na državnem tekmovanju TEMSIG, 1. mesto na mednarodnem tekmovanju Niš, 1. mesto in absolutno zmago na tekmovanju Trieste Ars Nova, 2. in 3. mesto na mednarodnem tekmovanju Valsesia Musica 2018 in 2020, promocijsko nagrado na tekmovanju Fritz Kreisler 2022, 2. mesto na violinskem tekmovanju Stefanie Hohl ...

Na mojstrskih tečajih so ga poučevali ugledni glasbeniki, kot so Maxim Vengerov, Viktor Tretjakov, Stefan Milenković, Igor Ozim, Chaim Taub in številni drugi. Rokova družina se veseli njegove skorajšnje vrnitve v domovino, čestitke po njegovem svetovnem uspehu pa že zdaj dežujejo, tudi iz strani tujih medijev, tudi iz New York Timesa.

Stadion.si je spletni portal, namenjen promociji aktivnega načina življenja. Poleg informacij o aktivnem načinu življenja so vam na voljo tudi novice s področja športa, gospodarstva, turizma ter zdravja. 


UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0