Ljubljana

Oblačno Humidity: 80%
14°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
10°C / 22°C
TOREK
13°C / 17°C
SREDA
14°C / 20°C
ČETRTEK
13°C / 21°C

SNG Nova Gorica sezono začenja s premiero drame hrvaške avtorice Tene Štivičić

V Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Nova Gorica bodo 18. in 19. septembra na malem odru premierno uprizorili urbano dramo 64 sodobne hrvaške pisateljice Tene Štivičić. S tematiko neplodnosti so se spoprijeli režiserka Nina Šorak in sedem igralcev ansambla z Juretom Kopušarjem in gostjo Niko Rozman v glavnih vlogah.

SNG Nova Gorica sezono začenja s premiero drame hrvaške avtorice Tene Štivičić

Uprizoritev je nastala po dramskem besedilu sodobne hrvaške pisateljice Tene Štivičić. Loteva se perečega družbenega vprašanja o težavah parov pri spočetju otrok. Kot je prepričana režiserka Nina Šorak, gre za pogost družbeni problem, o katerem pa se premalo govori glede na statistične podatke. Glede na podatke je namreč vsak šesti par v Sloveniji neploden.

Protagonista urbane drame sta Eva in Danijel. Par, ki se približuje starosti 40 let, si želi otroka, vendar pri tem ni uspešen. Zato se napotita v ambulanto za neplodnost, saj nad svojo željo ne želita obupati. V procesu zdravljenja si mora Eva sama vbrizgati 64 hormonskih injekcij v spodnji del trebuha, kar nakazuje tudi naslov omenjene drame. Kot je izpostavila Šorak, je iz tega tudi razvidno, da se ta problem velikokrat še močneje dotakne prav ženske, kljub temu da sta vanj vključena oba partnerja.

"Tema neplodnosti je v resnici frustrirajoča in ljudje, ki se z njo soočajo, se počutijo nemočni. Občutek imajo, da so pred neko temno zaveso in ne razumejo točno, saj jim tudi medicina ne zna vedno razložiti, zakaj so točno oni ti, ki se jim to dogaja. Ampak po drugi strani gre za zelo intimno temo. Temo, ki se dotika spolnosti, temo, ki se dotika nekih delov nas, ki niso najpogosteje družbeno razkriti," je o tematiki predstave dejala njena režiserka. Predstavo pa je avtorica kljub resnosti problematike opremila z elementi komičnosti.

"Gledališče kot ustanova v javnem interesu mora razpirati določene družbene teme, še posebej tiste, ki so pri ljudeh mogoče tako občutljive, da jih ne zmorejo sami razpreti," je na novinarski konferenci izpostavil umetniški vodja Marko Bratuš. Kot je še dejal, gre v takih primerih za intimno zgodbo, ki je pogosto izključena iz javnega diskurza.

Ob koncu novinarske konference je o predstavi spregovoril tudi dramaturg Milan Ramšak Marković. Po njegovih besedah se drama odvija med dvema poloma, in sicer na eni strani izpostavlja problem z medicinskega vidika, na drugi strani pa je čustveni vidik, torej odnos med dvema partnerjema.

Ponovitve predstave so predvidene 20., 21. in 26. septembra ter 2., 3. in 4. oktobra.

Za scenografijo bo poskrbela Urša Vidic, kostumografinja je Tina Pavlović, avtor glasbe je Laren Polič Zdravič.

V glavnih vlogah bosta zaigrala Nika Rozman k. g. in Jure Kopušar, na odru pa se jima bodo pridružili tudi Helena Peršuh, Radoš Bolčina, Urška Taufer, Gorazd Jakomini, Blaž Valič in Brigita Gregorčič.

Stadion.si je spletni portal, namenjen promociji aktivnega načina življenja. Poleg informacij o aktivnem načinu življenja so vam na voljo tudi novice s področja športa, gospodarstva, turizma ter zdravja. 


UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0