Ljubljana

Oblačno Humidity: 84%
15°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
10°C / 22°C
TOREK
13°C / 17°C
SREDA
14°C / 20°C
ČETRTEK
13°C / 21°C
PETEK
15°C / 17°C

Upanje v ospredju letošnje Ars Electronice

V Linzu se danes začenja festival Ars Electronica. Nosilna tema letošnjega festivala, ki velja za mednarodno najpomembnejši in največji festival za umetnost, tehnologijo in družbo, je Hope - who will turn the tide (Upanje - kdo bo obrnil tok dogajanja). Na festivalu sodeluje več slovenskih umetnikov.

Upanje v ospredju letošnje Ars Electronice

Letošnji festival se bolj kot kadarkoli doslej osredotoča na ljudi, projekte in pobude, ki kažejo, da je moč kljub vsem krizam doseči potrebne spremembe z ustvarjalnostjo in strokovnostjo, odprtostjo in spoštovanjem, pripravljenostjo na sodelovanje in pogumom, so zapisali pri festivali.

Festival Ars Electronica že vse od leta 1979 kritično premišljuje digitalno revolucijo, njen izvor, uspehe, pa tudi spodrsljaje. V ospredje postavlja kulturni in družbeni pomen tehnološkega in znanstvenega razvoja in njegov vpliv na družbo.

Na natečaj Prix Ars Electronica, ki velja za tenkočuten odraz duha časa vse od svoje ustanovitve leta 1987, je letos prispelo 2950 del iz 95 držav. Po besedah vodje festivala Christl Baur se vsa dela, ki ne smejo biti starejša od dveh let, ukvarjajo s problemi aktualnega časa.

Festivalsko dogajanje bo vse do nedelje potekalo na desetih prizoriščih po mestu Linz, kjer se bo v petih dneh zvrstilo več sto dogodkov z več kot tisoč sodelujočimi umetniki, raziskovalci, vizionarji in drugimi.

Glavno prizorišče festivalskega programa bo tudi letos v Postcityu, nekdanjem poštnem distribucijskem centru ob glavni železniški postaji v Linzu. Tukaj bo tudi na ogled osrednja razstava festivala z naslovom Hope: the touch of many (Upanje: dotik mnogih). Prav tako v Postcityju bodo potekali simpoziji, različne predstavitve in delavnice.

Poleg Centra Ars Electronica na Donavi bo program potekal še v Muzeju sodobne umetnosti Lentos, na Univerzi za umetnost v Linzu, v kampusu Medicinske fakultete univerze Johannesa Keplerja, v Marijini katedrali, v Atelierhaus Salzamtu in Stadtwerkstattu, na zasebna univerzi Antona Brucknerja pod Pöstlingbergom in v linškem Design Centru.

Na Ars Electronica letos sodeluje tudi več slovenskih umetnikov.

Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici se tokrat predstavlja z večmedijsko razstavo študentk in študentov pod naslovom Poglej me v oči - ta čas je zdaj! (Look Me in The Eye - The Time is Now!), ki bo na ogled v razstavišču za izobraževalne ustanove - sekcija Campus.

V festivalski program sta letos med drugim vključeni dve umetniški produkciji, nastali pod okriljem Zavoda Kersnikova (Galerije Kapelica) - projekta Biosymbiotic Exoskeleton umetnice Doroteje Dolinšek in Kerosene Chronicles. Fungus umetniškega kolektiva Where Dogs Run - in interaktivna sodelovalna platforma C-Lab avtorjev Marka Damiša, Maria Dobaja in Jurija Krpana.

V okviru razstave Church of Ignorance se bo na Ars Electronici predstavil tudi umetnik Miha Godec. Njegov najnovejši projekt z naslovom Delta bo del instalacije Devotion Room galerije DH5, ki združuje umetnost in znanost v edinstveno zvočno izkušnjo.

Več različnih festivalskih nagrad bodo podelili v četrtek.

Stadion.si je spletni portal, namenjen promociji aktivnega načina življenja. Poleg informacij o aktivnem načinu življenja so vam na voljo tudi novice s področja športa, gospodarstva, turizma ter zdravja. 


UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0