Ljubljana

Oblačno Humidity: 58%
21°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
10°C / 22°C
TOREK
13°C / 14°C
SREDA
11°C / 19°C
ČETRTEK
12°C / 17°C
PETEK
15°C / 19°C

V Beogradu osmi Dnevi slovenskega filma

V Jugoslovanski kinoteki v Beogradu se danes začenjajo osmi Dnevi slovenskega filma.

V Beogradu osmi Dnevi slovenskega filma

Odpira jih letošnji zmagovalec 25. Festivala slovenskega filma Portorož, Orkester režiserja Matevža Luzarja, ki na humoren način predstavlja gostovanje vaške godbe na pihala v Avstriji. Dnevi slovenskega filma v Beogradu se bodo sklenili 11. decembra.

Film Orkester, ki odpira letošnje Dneve slovenskega filma v Beogradu, po oceni žirije letošnjega 25. Festivala slovenskega filma Portorož igra resno glasbo o malih ljudeh, v kateri se lahko zaslišimo tudi sami. Poleg vesne za najboljši film je Luzar prejel še vesno za najboljši scenarij, direktor fotografije Simon Tanšek pa vesno za najboljšo fotografijo. Filmska zgodba Orkester spremlja rudarski pihalni orkester iz Zagorja ob Savi, ki se napoti na gostovanje v pobrateno mesto v Avstriji.

Slovenski filmski center sporoča, da so na program umeščeni tudi trije etično in družbeno angažirani kratki igrani filmi, in sicer Nevihta režiserja Antona Martina Emeršiča, Za vogalom režiserja Martina Turka in Kazenski strel režiserja Roka Bička. Na ogled bosta še letošnji prejemnik vesne za najboljši kratki igrani film Tako se je končalo poletje režiserja Matjaža Ivanišina in Bloški smučarji režiserja Metoda Badjure, pri katerem gre za pričevanje o prvih izdelovalcih smuči v Sloveniji.

Občinstvu bodo predstavili celovečerni film režiserja Vincija Voguea Anžlovarja Dedek gre na jug, ki pripoveduje zgodbo o dveh ostarelih glasbenikih, ki se v iskanju drage ljubezni iz preteklosti srečata z vzhajajočo mlado pevko. V Jugoslovanski kinoteki bodo predvajali tudi tragikomedijo režiserja Darka Sinka Inventura, ki govori o človeku, ki spozna, kako napačne predstave je imel o svojem življenju.

Po poročanju Slovenskega filmskega centra so organizatorji letošnjih Dni slovenskega filma izbrali kar pet dokumentarnih filmov. Septembrska klasa scenarista in režiserja Igorja Šterka je portret generacije, ki se je s področja vse Jugoslavije septembra 1987 zbrala v kasarni na otoku Vis, da bi odslužila 365 dni v JLA. Partizanske smučine - Cerkno '45 režiserja Dušana Moravca prikazuje partizansko smučarsko tekmovanje v Cerknem, na katerem je januarja leta 1945 v osvobojenem, a obkoljenem Cerknem, nastopilo 40 partizanov in si ga je ogledalo več kot 1000 gledalcev.

Divja Slovenija režiserja Mateja Vraniča in Ena za reko: Zgodba Save režiserja Rožleta Bregarja sta celovečerna dokumentarna filma, ki predstavita Slovenijo, kot jo je moč videti na kajakaškem spustu po porečju Save. Iskre v času - svetovni računalniški podvig režiserja Jurija Grudna pa so poklon jugoslovanskemu elektronskemu gigantu Iskra iz Kranja.

V sklopu spremljevalnega programa bo na ogled še razstava avtorskih fotografij režiserja Karpa Godine, ki bo na Dnevih slovenskega filma v Beogradu nagrajen z zlatim pečatom Jugoslovanske kinoteke za prispevek h kinematografiji. V poklon so organizatorji na seznam umestili dva dokumentarna filma o njegovem življenju, v minulih dneh pa je bila v kulturnih centrih v Beogradu, Novem Sadu, Nišu, Pančevu, Kovini, Vršacu in Smederevem na ogled retrospektiva njegovih filmov iz 70. let.

Dnevi slovenskega filma se bodo 11. decembra zaključili z lanskoletno zmagovalko Festivala slovenskega filma v Portorožu Prasica, slabšalni izraz za žensko režiserke Tijane Zinajić, ki je sarkastična komedija na temo emancipacije in nestrpnost.

Dnevi slovenskega filma potekajo v organizaciji Društva Slovencev v Beogradu - Društvo Sava, pod pokroviteljstvom ministrstva kulture in informiranja Republike Srbije, urada Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in tujini, ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije, nacionalnega sveta slovenske nacionalne manjšine, Slovenskega filmskega centra in Jugoslovanske kinoteke.

Stadion.si je spletni portal, namenjen promociji aktivnega načina življenja. Poleg informacij o aktivnem načinu življenja so vam na voljo tudi novice s področja športa, gospodarstva, turizma ter zdravja. 


UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0