Ljubljana

Oblačno Humidity: 91%
12°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
10°C / 22°C
TOREK
13°C / 17°C
SREDA
14°C / 20°C
ČETRTEK
13°C / 21°C
PETEK
15°C / 17°C

Začenja se 12. Mednarodni festival likovnih umetnosti Kranj

S podelitvijo nagrad in sprehodom po razstaviščih v starem mestnem jedru Kranja se bo danes začel 12. Mednarodni festival likovnih umetnosti Kranj. Ta bo do 4. novembra na ogled ponudil dela 108 umetnikov iz 17 držav, ki so povezana s temo letošnjega festivala. Tema je Risba - intimni zapis in temelj likovnega ustvarjanja.

Začenja se 12. Mednarodni festival likovnih umetnosti Kranj

Odprtje festivala bo ob 17. uri v Galeriji Mestne hiše, že pred tem bo na Glavnem trgu potekal performans Mitje Bokuna z risbo v živo. Medtem se bo mednarodna žirija sprehodila po razstavnih prostorih in določila nagrajence ter dobitnike priznanj. Po podelitvi se bodo tudi obiskovalci lahko odpravili po razstaviščih, večer pa bo zaključil koncert skupine Birlabirlonga.

Kot je povedala umetniška vodja festivala Martina Marenčič, sodelujoči umetniki prihajajo iz različnih umetniških smeri, kot so slikarstvo, kiparstvo, grafika, oblikovanje vizualnih sporočil, fotografija, video, arhitektura in nove prakse. Nabor razstavljenih del je zato pester, saj risba kot letošnja tema ponuja obilo možnosti za izraz v vseh medijih na likovnem področju.

"Risbo si ljudje predstavljajo zgolj kot delo narejeno s svinčnikom na papir, ta pa lahko prevladuje tudi v drugih medijih - videu, kiparstvu, grafiki, slikarstvu, instalaciji," je pojasnila. Risanje služi kot raziskovalno sredstvo, s precejšnjim poudarkom na opazovanju, reševanju problemov in kompoziciji.

Na festivalu se bodo predstavili umetniki iz 17 držav, med drugim tudi iz Armenije, ZDA in Japonske. Na ogled bodo dela priznanih slovenskih in tujih umetnikov, kot so Juan Miro, Mirsad Begić, Vladimir Veličkovič, Safet Zec, Jiri Anderle, Avgust Černigoj, Andre Masson, Zoran Mušič, Jože Tisnikar in Bard Iucundus. Posebni razstavi bosta letos posvečeni hrvaškim in ukrajinskim umetnikom.

Razstave bodo na ogled na 14 razstaviščih, in sicer do zaključka festivala 4. novembra. V času festivala bodo potekala tudi brezplačna odprta javna vodstva in delavnice. Festival v Kranj pritegne številne obiskovalce, ljubitelje likovne umetnosti iz cele Slovenije in tudi iz tujine, zlasti iz sosednjih držav.

Mednarodni festival likovnih umetnosti Kranj velja za največji likovni festival v Sloveniji. Organizira ga Likovno društvo Kranj, nastaja pa v sodelovanju z Zvezo društev slovenskih likovnih umetnikov in pod pokroviteljstvom Mestne občine Kranj, Zavoda za turizem in kulturo Kranj ter Gorenjskega muzeja.

Stadion.si je spletni portal, namenjen promociji aktivnega načina življenja. Poleg informacij o aktivnem načinu življenja so vam na voljo tudi novice s področja športa, gospodarstva, turizma ter zdravja. 


UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0