Ljubljana

Oblačno Humidity: 82%
14°C
PETEK
6°C / 23°C
SOBOTA
9°C / 23°C
NEDELJA
12°C / 23°C
PONEDELJEK
13°C / 27°C
TOREK
14°C / 29°C
SREDA
15°C / 30°C
ČETRTEK
17°C / 32°C

Tudi briških češenj letos manj, festival vseeno bo

V Goriških Brdih zaradi pozebe in predvsem deževne pomladi pričakujejo skromnejšo letino češenj.

Tudi briških češenj letos manj, festival vseeno bo

Podobno kot v Vipavski dolini je prvih češenj zelo malo, kasnejših sort pa bo za približno polovico manj kot običajno. Vseeno bo češenj dovolj za Festival briške češnje, ki bo 3. in 4. junija potekal na več lokacijah po celotnih Goriških Brdih.

"Izpad zgodnjih sort, kateremu so botrovale lanska suša, letošnja pozeba, pa tudi izjemno neugodno vreme v spomladanskih mesecih, je približno 50-odstoten. Prve sorte so popokane zaradi dežja, veliko škodo je povzročila tudi burja, češnje so zaradi nje obtolčene. Sicer pa je škoda in izpad odvisen od mikrolokacije v Brdih," je na današnji novinarski konferenci v Kojskem povedal predsednik Združenja sadjarjev Brda Radovan Jelina.

Prav izpad pridelka je bil razlog za odpoved tradicionalnih mini praznikov češenj na Avstrijskem Koroškem, kamor Brici odpeljejo in prodajo skupaj tudi do 1,5 tone češenj. Cene za kilogram sladkih sadežev se bodo letos gibale med šestimi in osmimi evri, odvisno od pridelovalcev, ki jih bodo lahko ponudili na trgu, je povedal pridelovalec češenj Aleksij Mavrič.

Velik izpad letošnjega pridelka češenj je tudi v Vipavski dolini. Kot je za STA povedal eden največjih pridelovalcev češenj Bogdan Slokar iz Lokavca pri Ajdovščini, je prvih češenj letos za okrog 80 odstotkov manj. Kasnejše sorte so se ob zadnjih sončnih dneh nekoliko regenerirale, še vedno pa pričakuje za okoli polovico manj pridelka.

Ne glede na količino pridelanih češenj pa bodo konec prihodnjega tedna v Goriških Brdih pripravili praznik češenj, ki so ga letos zaradi drugačnega koncepta preimenovali v Festival briške češnje. Namesto osrednjega dogajanja z veliko množico obiskovalcev se dogajanje seli v pet briških vasi - Kojsko, Gonjače, Kozano, Medano in na Dobrovo.

Organizatorji so pripravili glasbeni in animacijski program, delavnice za vse generacije, kjer bodo lahko obiskovalci spoznavali briško tradicijo in življenje nekoč in danes skozi različne etnološke vsebine, je napovedala direktorica Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda Tina Novak Samec.

"Obiskovalcem bo kroženje po Brdih, za kar smo pripravili tudi brezplačen avtobusni prevoz, razprlo tudi nove poglede na briško terasirano pokrajino, ki je edinstvena v tem delu Evrope. Nov koncept praznika je nastal v sodelovanju z domačini in v pogovoru z Darinko Sirk, ki je pred skoraj šestimi desetletji dala pobudo za organizacijo Praznika češenj, saj smo skupaj ugotovili, da je prvotni koncept praznika izpel svojo zgodbo," je povedala Novak Samec.

V vseh briških krajih bodo obiskovalci poleg dogajanja našli tudi stojnice z briškimi češnjami in ostalimi lokalnimi pridelki in izdelki.

Festival briške češnje si želijo v prihodnosti nadgraditi z organizacijo mednarodnega kongresa o briški češnji ter organizacijo različnih doživetij, povezanih z briško češnjo, skozi vse leto.

 

Stadion.si je spletni portal, namenjen promociji aktivnega načina življenja. Poleg informacij o aktivnem načinu življenja so vam na voljo tudi novice s področja športa, gospodarstva, turizma ter zdravja. 


UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Poiščite na strani

Vesti

Vse vesti
0