Borova marmelada je zagotovo aromatična delikatesa z zdravilnimi učinki
Borova marmelada, znana po svoji edinstveni aromi in intenzivnem okusu, je cenjena tako kot sladica kot naravno zdravilo, zlasti za lajšanje težav z dihali. Zaradi svoje posebnosti velja za pravo delikateso, pogosto prisotno le na ekskluzivnih turističnih lokacijah, kjer dosega visoke cene. A nič vas ne ovira, da si te dragocene sladkosti ne pripravite kar doma.
Ta marmelada, izdelana iz mladih borovih storžev, je cenjena zaradi svojih zdravilnih lastnosti. Priporočajo jo pri kašlju in drugih težavah z dihali, njena priprava pa ni tako zapletena, kot bi sprva mislili. Ključnega pomena je izbira pravih borovih storžev – najboljši so mehki, zeleni in dolgi od enega do pet centimetrov. Da preverite njihovo ustreznost, jih prebodite s konico noža; če so dovolj mehki, so primerni za kuhanje.
Za pripravo borove marmelade potrebujete kilogram svežih borovih storžev, liter vode in kilogram sladkorja. Postopek se začne z natančno pripravo – storže je treba očistiti iglic, jih temeljito oprati in namočiti v vodi čez noč. Naslednji dan se polovica storžev zmeša s sladkorjem in kuha, dokler ne nastane sladkorni sirup. Nato se doda preostanek storžev, ki med kuhanjem spremenijo barvo. Po uro in pol dolgem vretju na nizki temperaturi, med katerim se morebitna pena odstrani, je marmelada gotova. Prava borova marmelada ima značilno rdeče-rjavo barvo, storži pa so mehki in žvečljivi.
Ohlajeno marmelado prelijete v sterilizirane kozarce in jo hranite na temnem, hladnem mestu. Tako boste ustvarili ne le edinstveno sladico, temveč tudi naravno zdravilo, ki vam bo koristilo skozi vse leto.