Lupine sadja in zelenjave skrivajo ključno hranilno vrednost

Nova raziskava, objavljena v znanstveni reviji Advances in Nutrition, razkriva, da odstranjevanje lupin sadja in zelenjave pomeni izgubo pomembnega dela hranilnih snovi, ki prispevajo k zdravju in preprečevanju bolezni.

Lupine sadja in zelenjave skrivajo ključno hranilno vrednost

"Lupine vsebujejo dragocene snovi, kot so antioksidanti, vitamini in vlaknine," pojasnjuje Carolyn Brown, strokovnjakinja za prehrano. Pri jabolkih se na primer kar tretjina hranilnih snovi, vključno z vitaminom C, vitaminom A in kalijem, nahaja v lupini. Podobno velja za krompir, katerega lupina vsebuje polovico ogljikovih hidratov, ki podaljšajo občutek sitosti, ter visok delež kalcija in železa.

"Lupine škrobne zelenjave in sadja so prav tako bogat vir vlaknin," dodaja Brownova. Za tiste, ki jih težko uživajo, predlaga kreativne načine uporabe. Na primer, pomarančno lupino lahko shranite in uporabite kot dodatek jedem, kot so piščanec ali ribe, s čimer povečate okus in hkrati izkoristite hranilno vrednost.

Raziskava tako spodbuja k bolj premišljenemu ravnanju z lupinami sadja in zelenjave ter k vključitvi teh v prehrano, kjer je to mogoče, saj lahko pomembno prispevajo k ohranjanju zdravja.

Stadion.si je spletni portal, namenjen promociji aktivnega načina življenja. Poleg informacij o aktivnem načinu življenja so vam na voljo tudi novice s področja športa, gospodarstva, turizma ter zdravja. 


UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0