Ultra predelana živila niso vedno škodljiva za zdravje

Čeprav številne študije povezujejo uživanje ultra predelanih živil s povečanim tveganjem za kronične bolezni, kot so srčne bolezni, debelost in rak, strokovnjaki opozarjajo, da niso vsa tovrstna živila enako problematična. Raziskava iz leta 2024 je pokazala, da nekateri izdelki, kot so polnozrnat kruh, žitarice za zajtrk, jogurt in stročnice, niso povezani s slabim zdravjem srca v enaki meri kot sladke pijače in predelano meso.

Ultra predelana živila niso vedno škodljiva za zdravje

Polnozrnat kruh je dober vir vlaknin, vitaminov skupine B in drugih esencialnih hranil, ki lahko podpirajo prebavo in zmanjšujejo tveganje za srčne bolezni. Pri izbiri je pomembno preveriti sestavo – najboljše možnosti vključujejo polnozrnato pšenico, oves ali ječmen kot prvo sestavino ter imajo kratek seznam dodatkov.

Predelano meso, če prihaja od živali, hranjenih s travo, lahko vsebuje višje vrednosti omega-3 maščobnih kislin in alfa-linolenske kisline, ki koristita srcu.

Humus je pogosto označen kot ultra predelano živilo zaradi dodatkov, vendar različice, ki vsebujejo le čičeriko, olivno olje, tahini in začimbe, ostajajo hranljive in bogate z vlakninami.

Jogurt, tudi če je sladkan, je bogat s probiotiki, kalcijem in beljakovinami ter je povezan z zmanjšanim tveganjem za sladkorno bolezen tipa 2. Najboljša izbira je nesladkan ali grški jogurt, ki vsebuje največ beljakovin.

Konzervirane stročnice so priročen vir rastlinskih beljakovin in vlaknin. Čeprav lahko vsebujejo dodan natrij, ga je mogoče zmanjšati s spiranjem, kar lahko odstrani do 40 % vsebnosti soli.

Strokovnjaki poudarjajo, da ni smiselno vsa ultra predelana živila obravnavati enako, temveč je pomembno upoštevati sestavo in hranilno vrednost posameznega izdelka.

Image
Elekrtonski naslov uredništva
urednistvo@adriainfo.si

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Priljubljeno

Priljubljeno

Vesti

Vse vesti
0