Napihnjenost ob dieti z več beljakovinami lahko preprečite z vlakninami in tekočino

Zmanjšanje vnosa ogljikovih hidratov in povečanje beljakovin je pogosto izbrana pot pri hujšanju, vendar se ob takšnem načinu prehranjevanja mnogi spopadejo z občutkom napihnjenosti in zaprtja. Nutricionistka Tori Armul opozarja, da razlog ni v beljakovinah samih, temveč v pomanjkanju vlaknin, ki jih ljudje pri tovrstnih dietah pogosto zanemarijo.

Napihnjenost ob dieti z več beljakovinami lahko preprečite z vlakninami in tekočino

Vlaknine, ki jih najdemo predvsem v sadju, zelenjavi in žitih, izboljšajo prebavo in povečajo pretok tekočine skozi prebavni sistem. Njihovo pomanjkanje pa upočasni presnovo, povzroča napihnjenost in občutek nelagodja. Zato Armul svetuje, naj vsak, ki poveča vnos beljakovin, hkrati poskrbi tudi za zadosten vnos vlaknin.

Posebej priporoča stročnice, kot so leča, čičerika, fižol in mlada soja, ki so bogate tako z beljakovinami kot z vlakninami. Dobre vire beljakovin, ki ne obremenjujejo prebave, predstavljajo tudi špinača, ohrovt, kumare, paradižnik, brokoli, zelena paprika in beluši. V vsakodnevno prehrano je smiselno vključiti tudi oreščke, chia semena, mandlje, lešnike in arašide, saj vsebujejo visoko vrednost vlaknin in beljakovin ter zelo malo ogljikovih hidratov.

Sadje, kljub vsebnosti naravnega sladkorja, ostaja priporočljivo, ker vsebuje pomembne vlaknine. Najprimernejše je jagodičevje, ki ima poleg vlaknin tudi nizek delež ogljikovih hidratov.

Ne gre pozabiti niti na tekočino. Vlaknine za učinkovito delovanje potrebujejo vodo, zato je pomembno, da je vnos tekočine zadosten. Priporoča se vsaj osem kozarcev vode dnevno, v primeru žeje ali težav s prebavo pa še več. Dobro hidracijo najbolje pokaže barva urina – če je ta svetlo rumena, podobna limonadi, je telo ustrezno preskrbljeno z vodo.

Image
Elekrtonski naslov uredništva
urednistvo@adriainfo.si

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Priljubljeno

Priljubljeno

Vesti

Vse vesti
0