Ljubljana

Nekaj oblačnosti Humidity: 85%
15°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
9°C / 21°C
TOREK
12°C / 14°C
SREDA
13°C / 19°C
ČETRTEK
15°C / 17°C
PETEK
10°C / 22°C

Slovenska zdravilišča v pričakovanju dobre poletne sezone

Slovenska zdravilišča pričakujejo, da bo letošnja poletna sezona dokaj dobra.

Slovenska zdravilišča v pričakovanju dobre poletne sezone

Že v prvih pomladnih mesecih so opazili trend rasti gostov iz tujine, ki se nadaljuje tudi pri rezervacijah za poletne mesece. Med tujimi gosti prednjačijo predvsem tisti iz bližnjih držav, so za STA povedali v Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč.

Terme Dobrna si poleti obetajo zelo dobro zasedenost vseh hotelov in nastanitvenih kapacitet. Povpraševanja za dopustovanja je veliko, v prihajajočem obdobju in ob začetku počitnic pričakujejo še dodatno rast.

Po večini beležijo rezervacije slovenskih, avstrijskih in hrvaških gostov, v avgustu pa pričakujejo povečanje števila gostov iz Italije.

V Termah Krka ocenjujejo, da bo glede na povpraševanje in rezervacije poletna sezona podobna preteklim letom. V vseh poslovnih enotah - Termah Šmarješke Toplice, Termah Dolenjske Toplice, obmorskem Talasu Strunjan in na Otočcu pričakujejo domače goste, je pa tudi precej rezervacij tujih. Večina jih je iz Italije in drugih sosednjih držav. Goste zanimajo predvsem programi klasičnega oddiha, namestitev v prenovljeni strunjanski Laguni in tudi počitnice v Termah Dolenjske Toplice.

Pri procesu rezervacij posebnih sprememb v primerjavi s preteklimi leti v Termah Krka ne zaznavajo, opažajo le, da se gostje letos odločajo za nekaj dni daljša bivanja in da se jih več odloča za rezervacijo oddiha v zadnjem hipu.

Tudi v hotelih Termah Čatež prednjačijo gostje iz bližnjih držav, kot so Italija, Hrvaška, Avstrija in Srbija, povpraševanju za nastanitve v Termah Village pa se priključujejo tudi iz držav Beneluxa.

V Thermani Laško raven povpraševanja in rezervacij ustreza pričakovanjem, še vedno pa je zelo aktualen trend, ki se je razvil po epidemiji covida-19, da se gostje za rezervacijo počitnic odločajo kasneje, le teden pred načrtovanim bivanjem. Ta trend pričakujejo tudi v času letošnjih poletnih počitnic.

"V družbi smo z dosedanjim potekom sezone zadovoljni, saj sledimo zastavljenim ciljem nočitev. Pričakujemo tako domače kot tuje goste, o točnem razmerju je ta hip preuranjeno govoriti," so povedali v Thermani Laško.

Terme Olimia pričakujejo dobro poletno sezono. Če primerjajo trenutno stanje rezervacij za obdobje junij-avgust, ugotavljajo, da imajo dobrih 30 odstotkov več rezervacij za te tri poletne mesece kot so jih imeli leta 2019. Dober odziv je imela akcija First minute poletje, tudi sicer zaznavajo večje povpraševanje kot v predkoronskem letu 2019.

Ob trendu vse večjega povpraševanja v zadnjem hipu v Termah Olimia pričakujejo še veliko sprotnih povpraševanj in rezervacij. Skrbijo pa jih prihodki na področju enodnevnih obiskov na bazenih, ki so odvisni od vremena. V juniju se zaradi slabega vremena izpad že pozna.

"Če gledamo skupno zasedenost za obdobje junij-avgust, so hotelske sobe zasedene dobrih 65 odstotkov, medtem ko je zasedenost apartmajev prek 70 odstotkov. Pri tem je treba vedeti, da pri nas prevladujejo individualne rezervacije, ki se v veliki meri izvajajo sproti, zato to zagotovo niso končne številke," so dejali v Termah Olimia.

Po trenutnih rezervacijah jim razmere kažejo na malenkost več domačih nočitev kot tujih, zato verjamejo, da bo takšna struktura gostov tudi do koncu poletne sezone.

Zasedenost v Termah Portorož bo primerljiva z lansko poletno sezono. Letos je po pričakovanjih zaznati manj slovenskih gostov, so jih pa nadomestili gostje iz bližnjih držav. Domačih gostov bo za približno 20 odstotkov, sledijo jim Avstrijci, Italijani in Nemci. Gostje z višegrajskih trgov letos predstavljajo skoraj petino vseh rezervacij v poletni sezoni.

V Termah Zreče se zaenkrat število nočitev v letošnjem poletju giblje na ravni lanskih. Glede na trenutno povpraševanje in trend rezervacij v zadnjem hipu pričakujejo, da se bo število nočitev v poletnih mesecih še povečalo.

Po zdajšnjih podatkih bodo v Termah Zreče med poletno sezono slovenski gostje ustvarili 52 odstotkov nočitev. Med tujci pričakujejo največ Nemcev, Italijanov, Čehov, Arabcev, Nizozemcev in Madžarov. Gostje bodo pri njih bivali v povprečju pet dni oziroma štiri noči.

V Sava turizmu so za STA ocenili, da bo glede na trenutna povpraševanja v panonskih termah skupine Sava Hotels & Resorts na treh destinacijah Terme Ptuj, Terme 3000 - Moravske Toplice in Zdravilišče Radenci zasedenost med poletnimi počitnicami dobra. "Zasedenost je ponekod celo boljša v primerjavi s prejšnjim letom," so izpostavili.

Kot kaže, bodo v sezoni gostili 45 odstotkov domačih gostov in 55 odstotkov tujih gostov, kar pomeni, da se delež tujih gostov letos povečuje, so še zapisali. Prevladujejo gostje iz Nemčije, Avstrije, Češke, Nizozemske, Madžarske, Belgije, Italije in Hrvaške.

Stadion.si je spletni portal, namenjen promociji aktivnega načina življenja. Poleg informacij o aktivnem načinu življenja so vam na voljo tudi novice s področja športa, gospodarstva, turizma ter zdravja. 


UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0