Ljubljana

Oblačno Humidity: 84%
15°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
10°C / 22°C
TOREK
13°C / 17°C
SREDA
14°C / 20°C
ČETRTEK
13°C / 21°C
PETEK
15°C / 17°C

V Kranju pripravili spominsko razstavo Ferda Mayerja

Gorenjski muzej vabi na odprtje spominske razstave Ferda Mayerja, ki bo v četrtek, 16. maja 2024, ob 19. uri v galeriji Mestne hiše v Kranju, Glavni trg 4.

V Kranju pripravili spominsko razstavo Ferda Mayerja

Ferdo Mayer se je rodil 8. marca 1927 v Podovi pri Mariboru. Obiskoval je srednjo šolo v Mariboru in Umetnostno srednjo šolo v Gradcu. Že leta 1941 je kot srednješolec v Mariboru prvič samostojno razstavljal. Želel je študirati arhitekturo, a ga je graški profesor zaradi odličnih slikarskih sposobnosti pregovoril, naj se odloči za slikarstvo.

Leta 1946 je bil sprejet na Akademijo upodabljajočih umetnosti v Ljubljani. Mayer je tako začel likovno akademijo obiskovati v drugi generaciji študentov. Med njegovimi akademijskimi učitelji so bili France Mihelič, pri katerem se je izpopolnjeval v študiju risbe, Božidar Jakac, pri katerem je študiral grafiko, in Gojmir Anton Kos za oljno slikarstvo. Po diplomi leta 1950 je v letih 1950 do 1952 opravil specialko monumentalnega slikarstva pri prof. Gojmiru Antonu Kosu.
Ferdo Mayer je na skupinskih razstavah v Mariboru začel sodelovati leta 1950. Po končanem šolanju se je zaposlil kot likovni pedagog na gimnaziji v Mariboru.

Na prvi večji samostojni razstavi v mariborski Umetnostni galeriji leta 1954 se je predstavil z nenavadno velikimi kompozicijami drznih barvnih interpretacij.

Istega leta se je z družino preselil v Kamnik, kjer je nadaljeval z delom likovnega pedagoga na Osnovni šoli Frana Albrechta.

Ferdo Mayer se je ob pedagoškemu delu intenzivno posvečal likovnemu ustvarjanju. Leta 1958 je postal član Odbora Društva prijateljev mladine v Kamniku. Aktiven je bil še posebej na področju programov in prireditev za otroke. V Kamniku je izdelal scene za sprevod dedka Mraza in idejno zasnoval več publikacij, ki so izšle v sklopu Društva prijateljev mladine in šol, na katerih je opravljal delo.

V šestdesetih letih je izdelal osnutke za izdelavo okrasnih krožnikov v tovarni Svit Kamnik. Slikarsko znanje je poglabljal s stalnim študijem in študijskimi potovanji. V letih 1960 in 1966 je študijsko bival v Parizu, prvič kot štipendist sklada Moša Pijade. Tedaj se je v Parizu seznanil z ustvarjanjem nekaterih sodobnih slikarjev, ki so nanj vplivali zlasti z abstraktnimi deli. Omenjeno štipendijo je prejel tudi leta 1967. Tokrat je potoval po Avstriji, Nemčiji, Švedski, Danski in Češki. Študijsko je potoval tudi v Tunizijo, v Italijo in na Madžarsko.

V sedemdesetih in osemdesetih letih 20. stoletja se je pogosto udeleževal slikarskih kolonij. Ob sproščenem druženju s kolegi se je ponovno posvetil krajinski motiviki.

Z donacijami svojih slik je podpiral humanitarne akcije na Kozjanskem, v Cetinju, v Halozah in v Mozirju.

Mayer se je leta 1979 odpovedal pedagoškemu delu in sprejel status svobodnega umetnika. Istega leta je v lastni hiši odprl Galerijo Mayer, ki je bila prva zasebna galerija na Kamniškem. V galeriji je pripravil retrospektivno razstavo ob 25-letnici umetniškega delovanja.

Upokojil se je leta 1987. Leta 1989 se je z družino preselil v Lom pod Storžičem.

Ferdo Mayer je umrl leta 14. marca 1994 v Ljubljani.

Razstava bo na ogled do 9. junija 2024.

Stadion.si je spletni portal, namenjen promociji aktivnega načina življenja. Poleg informacij o aktivnem načinu življenja so vam na voljo tudi novice s področja športa, gospodarstva, turizma ter zdravja. 


UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0