Ljubljana

Oblačno Humidity: 84%
15°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
10°C / 22°C
TOREK
13°C / 17°C
SREDA
14°C / 20°C
ČETRTEK
13°C / 21°C
PETEK
15°C / 17°C

V Kranju razstava Lojzeta Kalinška

Gorenjski muzej Vas vljudno vabi na odprtje razstave LOJZE KALINŠEK – RETROVERSUS, v četrtek, 25. aprila 2024, ob 19. uri v galerijo Prešernove hiše v Kranju, Prešernova 7.

V Kranju razstava Lojzeta Kalinška

Slikarstvo Lojzeta Kalinška lahko razumemo kot načrten sprehod skozi del zgodovine likovne umetnosti in evropske civilizacije nasploh, kolikor je to mogoče pri ustvarjalcu, ki se izraža predvsem s slikarskimi sredstvi. Kalinšek se je odločil svojo likovno izpoved navezati na figuralno motiviko. Likovne interpretacije osrednjega motiva njegovih kompozicij, tj. (ženske) figure oziroma skupine figur ga približujejo različnih umetnostnim obdobjem, ki jim lahko sledimo od prazgodovine, antičnega in bizantinskega slikarstva, preko historičnih slogov 19. stoletja do modernizma oziroma slikarstva našega časa. Slednji, torej modernistični pristop je pri različnih stilizacijskih in drugih uporabljenih Kalinškovih likovnih postopkih preoblikovanja človeške figure seveda odigral bistveno vlogo, vsi predhodni slogovni vzori pa pravzaprav služijo krepitvi vsebinskega sporočila slikarskih kompozicij. Kalinšek s pomočjo modernističnih slikarskih postopkov podobe iz preteklih časov prestavlja v sodobni čas.

Človeške figure, ki jih upodablja Lojze Kalinšek, so slikarsko »izumljene«, torej niso dobesedno preslikane po motivih iz preteklih obdobij, vendar so podane na tak način, da nas spominjajo nanje. Kalinšek pri tem ne prikriva vplivov mojstrov figuralike, kot jih poznamo iz zgodovine umetnosti, prav tako se ne izogiba ilustrativnim elementom, ki jih danes le poredko srečamo na slikarskih kompozicijah, vendar mu uspe oblikovati dovolj samosvoj oziroma razpoznaven slikarski nagovor.

9854125

Stadion.si je spletni portal, namenjen promociji aktivnega načina življenja. Poleg informacij o aktivnem načinu življenja so vam na voljo tudi novice s področja športa, gospodarstva, turizma ter zdravja. 


UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0