V Izoli s kavnimi koktajli in sladicami obeležili mednarodni dan kave
Mednarodni dan kave, ki ga vsako leto obeležujemo 1. oktobra, je v Izoli minil v edinstvenem vzdušju. V priljubljenem lokalu Cappuccino Svetilnik ob morju je dunajska pražarna Julius Meinl pripravila poseben večer s poudarkom na kavni kulturi, okusih in zgodovini. Obiskovalci so lahko uživali v izbranih kavnih sladicah in brezalkoholnih koktajlih, ki jih je pripravil trikratni državni prvak in svetovni podprvak v mešanju pijač Tomaž Fartko.
Med posebnostmi večera sta izstopali kavna tortica Julius in tiramisu, delo glavne slaščičarke skupine Cappuccino Magdalene Skočir. Tortica je združevala bogato Juliusovo kavno kremo, vaniljev biskvit, kavno-čokoladni hrustek in mandljev mousse. »Okus je nostalgičen, kot bi tortica prišla iz stare dunajske kavarne,« je dejala Skočir.
Dogodek je bil tudi priložnost za spoznavanje zgodovine kave. Gašper Rozman iz Julius Meinl Slovenija je spomnil na zapise Valvasorja iz 17. stoletja in možnost, da so Slovenci kavo pili že prej, v času turških vpadov. »Kava je danes druga najpomembnejša svetovna surovina za trgovanje, takoj za nafto. Zato je naša zaveza, da do konca letošnjega leta vse naše kave prihajajo iz trajnostnih virov,« je povedal Rozman.
V Sloveniji letno v gostinskih lokalih spijemo več kot tisoč ton kave. Tretjina pripada znamki Julius Meinl. Regionalne razlike kažejo zanimiv razpon navad – na Primorskem prevladuje espresso, v osrednji Sloveniji kapučino, na Štajerskem pa podaljšana kava.
Vodenje lokala Cappuccino Svetilnik Izola je v rokah Dimitra Milosheva, ki je izpostavil pomen kakovostne kave in izkušenega barista. Priznal je, da dobijo tudi nenavadna naročila – denimo dvojno podaljšano brezkofeinsko z riževim mlekom – in se ob tem nasmejal.
Tomaž Fartko je za dogodek pripravil brezalkoholni koktajl Izolski zaklad, v katerem se podaljšan espresso poveže z lešnikovim in kokosovim sirupom ter plastjo smetane in posipom cimeta. Zmagovalna kombinacija za vse ljubitelje kave, ki so želeli nekaj drugačnega.
Kava je bila skozi zgodovino večkrat prepovedana, nekoč celo označena kot »hudičeva pijača«. Danes pa ima status skoraj svetovne dobrine – in prav zato praznovanje dneva kave v Izoli ni bilo le poklon napitku, temveč tudi tradiciji, kulturi in raznolikim okusom, ki jih ponuja.