Banane in avokado najprej zorijo zunaj hladilnika

Shranjevanje sadja v hladilniku je navada mnogih, vendar to ni vedno najboljša izbira, opozarja živilski tehnolog Mario Sánchez Rosagro, avtor priljubljene strani Lo de comer. V viralnem videu je poudaril, da lahko prezgodnje hlajenje t. i. klimakteričnega sadja – tistega, ki zori tudi po obiranju – občutno poslabša njegov okus in teksturo.

Banane in avokado najprej zorijo zunaj hladilnika

Med to sadje spadajo banane, jabolka, hruške, avokado in paradižniki. Vsa ta živila proizvajajo etilen – plin, ki deluje kot rastlinski hormon in pospešuje zorenje. Če jih prehitro postavimo v hladilnik, ta proces upočasnimo, kar vpliva na sladkost in mehkobo plodov.

To pa ne pomeni, da hladilnik nikoli ne pride v poštev. V vročih poletnih dneh hlajenje pomaga preprečiti prezgodnje kvarjenje. Priporočljivo je, da takšno sadje najprej dozorimo na sobni temperaturi, nato pa ga ohladimo, ko doseže želeno zrelost.

Sánchez Rosagro svetuje tudi previdnost pri mešanju zelo zrelih in nezrelih sadežev. Zreli plodovi sproščajo več etilena, kar lahko pospeši kvarjenje drugih sadežev v bližini. Tako lahko na primer zrel bananin šop pokvari košarico hrušk že v nekaj dneh. A enak učinek lahko izkoristimo tudi v svojo korist – nezrel avokado bo hitreje dozorel, če ga položimo poleg zrelega jabolka ali banane.

Pomembna je tudi razlika med sadjem, ki po obiranju zori (klimakterično), in tistim, ki tega ne počne (neklimakterično). Pomaranče, mandarine, češnje, jagode in maline po obiranju ne zorijo več, zato hlajenje pri njih ne škoduje – nasprotno, podaljša jim svežino.

Za konec Sánchez Rosagro svetuje, da sadje opazujemo in ravnamo glede na njegovo dejansko zrelost. »Če opazite, da je že zelo zrelo, ga mirno postavite v hladilnik. Tudi če bo izgubilo nekaj okusa, je to še vedno bolje, kot da ga zavržete,« pravi. Pravilno shranjevanje sadja ne pomeni le boljšega okusa, temveč tudi manj zavržene hrane.

Image
Elekrtonski naslov uredništva
urednistvo@adriainfo.si

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Priljubljeno

Priljubljeno

Vesti

Vse vesti
0