Majhne borovnice imajo veliki vpliv na spomin in zdravje
Najnovejša raziskava Univerze vzhodne Anglije kaže, da lahko vsakodnevno uživanje rdečih borovnic pomembno prispeva k izboljšanju spomina in kognitivnega zdravja. V dvanajsttedenski študiji, ki je vključevala 60 zdravih udeležencev, so znanstveniki ugotovili, da redno uživanje borovnic pomaga zniževati ravni LDL holesterola, izboljšuje pretok krvi v možganih in krepi spomin za vsakodnevne dogodke.
Skupina, ki je uživala borovničev prah, je na koncu raziskave pokazala občutne izboljšave v primerjavi s skupino, ki je prejemala placebo. Vodja projekta, dr. David Vauzour, je poudaril, da so rezultati zelo obetavni in omogočajo nadaljnje raziskovanje koristi borovnic ter drugega jagodičevja za ohranjanje kognitivnih funkcij.
Ti izsledki krepijo ugled borovnic kot superživila, ki s svojimi številnimi koristmi za zdravje postajajo vse bolj priljubljene tako med znanstveniki kot tudi med potrošniki.