Uživanje mleka lahko poveča tveganje za srčne bolezni, zlasti pri ženskah
Nova raziskava, izvedena na švedski univerzi, je pokazala, da lahko redno uživanje mleka poveča tveganje za srčni infarkt pri približno polovici prebivalstva, predvsem pri ženskah. Znanstveniki so ugotovili, da uživanje več kot 400 mililitrov mleka na dan poveča tveganje za koronarno srčno bolezen za 5 odstotkov. Po podatkih raziskave, ki je vključevala več kot 100.000 udeležencev, lahko večja vsebnost laktoze v mleku povzroči poškodbe celic, kar pospešuje staranje srca.
Povečano tveganje se posebej kaže pri ženskah, pri katerih je že sicer večje tveganje za srčne bolezni, medtem ko moški ob enakem vnosu mleka teh učinkov ne občutijo v enaki meri. Raziskava je razkrila, da imajo ženske, ki dnevno popijejo nekaj manj kot pol litra mleka, 12 odstotkov večje možnosti za razvoj srčnih bolezni.
V Združenem kraljestvu povprečen dnevni vnos mleka znaša 171 mililitrov, kar je nižje od količine, ki bi povzročala skrb. Kljub temu strokovnjaki priporočajo previdnost in kot alternativo svetujejo uživanje fermentiranih mlečnih izdelkov, kot je jogurt, ki lahko zmanjša tveganje. Profesor Karl Michaelsson, eden izmed vodilnih raziskovalcev, je pojasnil, da je tveganje večje ne glede na vsebnost maščob v mleku, zaradi česar bi bila zmerna uporaba fermentiranih izdelkov lahko varnejša izbira.
Strokovnjaki svetujejo, da ljudje, ki uživajo večje količine mleka, razmislijo o zmernem uživanju ali prehodu na fermentirane mlečne izdelke, saj bi to lahko prispevalo k boljši zaščiti srca in ožilja.