Ljubljana

Nekaj oblačnosti Humidity: 87%
15°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
9°C / 21°C
TOREK
12°C / 15°C
SREDA
13°C / 20°C
ČETRTEK
13°C / 18°C
PETEK
13°C / 19°C

Na Bledu tri razstave slikarke Ejti Štih

Tri blejska razstavišča bodo gostila dela Ejti Štih. Uradno odprtje in pogovor s slikarko, ki ga bo vodila kustosinja Ana Marija Kunstelj, bo drevi v Festivalni dvorani Bled, kjer bo razstavljen cikel Rdeče in zlato. Galerija Melite Vovk bo gostila postavitev s ciklom Konflikti, Galerija Stolp na Blejskem gradu pa razstavo s ciklom Kokošji rod.

Na Bledu tri razstave slikarke Ejti Štih

Kot je za STA povedala slikarka, bo na vseh treh razstavah na ogled skupno 117 slik. Več kot 40 jih bo na ogled v blejski festivalni dvorani. Slike večjega formata, ki so na razstavi Rdeče in zlato, so bile že razstavljene na dve postavitvah v Boliviji. Vsebinsko se navezujejo na dve ženski temi: splav in gibanje Me Too, sicer pa je naslov zanje po umetničinih besedah kar pravi, saj so vse rdeče barve z nekaj zlatimi odtenki.

Rdeča barva po umetničinih besedah simbolizira kri in strast, zlata pa večnost, nebesa, nek nedefiniran prostor.

Galerija, poimenovana po umetničini mami Meliti Vovk, bo gostila cikel skoraj 30 slik pod naslovom Konflikti. Na slikah umetnica prikazuje po dva različna pola: denimo starši - otroci, vegetarijanci - mesojedci, belci - temnopolti, nekaj je tudi družbeno kritičnih, denimo policisti - kolesarji, nekaj pa se jih veže tudi na čas epidemije, je pojasnila Ejti Štih, ki zase pravi, da je, čeprav že toliko let živi v Boliviji, "doma z Bleda".

V Galeriji Stolp na gradu bo razstavljen cikel Kokošji rod. Kot je ob razstavi zapisal Ciril Ribičič, je to naslov knjige Josipa Ribičiča, njegovega dedka, ki je bila namenjena starim in mladim v poduk in zabavo. Knjiga, izšla leta 1924 v Gorici, izžareva pisateljeva spoznanja o krivicah, ki mučijo človeški rod in so v Kokošjem rodu predstavljene v obliki zgodb, v glavnem s klavrnim koncem.

Knjige Josipa Ribičiča, ki je spoštoval načelo, da je za mlade dobro le najboljše, krasijo ilustracije mojstrov slovenskega slikarstva. In to izročilo po mnenju avtorja zapisa nadaljuje Ejti Štih.

"Nihče drug ne bi znal pričarati tako prepričljivih likov in vdahniti novega duha v 100 let stare zgodbe in njihove junake, kot je to znala Ejti Štih. In ni ga lepšega kraja za premierno predstavitev njenih slik, kot je galerija Grajski stolp nad Bledom," je še zapisal Ciril Ribičič.

Ejti Štih se je rodila v Kranju leta 1957. Študirala je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Od leta 1982 živi in dela v mestu Santa Cruz de la Sierra v Boliviji. Na svoji umetniški poti se je podajala na področja slikarstva, kiparstva, keramike, grafike in inštalacij, ilustrirala je knjige in oblikovala številne plakate, kostume in scenografijo za 50 gledaliških postavitev kot tudi kostume za karneval.

V 40 letih ustvarjanja je pripravila več kot 70 samostojnih razstav v Sloveniji, Boliviji, Italiji, Franciji, Španiji, ZDA, Panami, Belgiji, Čilu, Argentini, na Kubi, v Nemčiji, Peruju, Braziliji, na Portugalskem in na Nizozemskem.

Sodelovala je na številnih skupinskih razstavah in mednarodnih bienalih. Njena dela so v zasebnih in javnih zbirkah po celem svetu. Od leta 2005 je kulturni vodja, soustanoviteljica in prostovoljna ravnateljica Umetniške galerije Manzana 1 Espacio de Arte v Santa Cruzu v Boliviji.

Stadion.si je spletni portal, namenjen promociji aktivnega načina življenja. Poleg informacij o aktivnem načinu življenja so vam na voljo tudi novice s področja športa, gospodarstva, turizma ter zdravja. 


UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0