Ljubljana

Oblačno Humidity: 61%
21°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
10°C / 22°C
TOREK
13°C / 14°C
SREDA
11°C / 19°C
ČETRTEK
12°C / 17°C
PETEK
15°C / 19°C

V Firencah na ogled zbirka kiparja Lorenza Bartolinija

V florentinskem razstavišču Galerija Akademije, ki je po vsem svetu znana po Michelangelovem kipu Davida in velja za eno najbolj obiskanih italijanskih muzejev v Italiji, po dveh letih prenove ponovno na ogled postavlja svojo zbirko mavčnih modelov italijanskega kiparja Lorenza Bartolinija (1777-1850).

V Firencah na ogled zbirka kiparja Lorenza Bartolinija

To je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA zadnji korak temeljite prenove omenjenega muzeja, ki hrani največjo zbirko Michelangelovih skulptur.

"Opravili smo herkulsko nalogo, ki se je začela leta 2015, ko je muzej pridobil avtonomijo," je povedala direktorica muzeja Cecilie Hollberg, ki prihaja iz Nemčije.

Dodala je, da je ponovno odprtje zbirke s 400 mavčnimi modeli zadnji korak v procesu temeljite prenove Galerije Akademije.

"Kljub pandemiji in zaprtju javnega življenja smo prenovili vse od strehe do kleti. Delali smo le ob ponedeljkih ter ponoči in zjutraj, da je muzej lahko ostal odprt. Zdaj imamo pravo zakladnico, ki jo ponosno predstavljamo javnosti," se veseli direktorica muzeja.

Ena od najnovejših pridobitev po obnovi je tudi najsodobnejša osvetlitev v muzeju, ki se razprostira na približno 4000 kvadratnih metrih.

Tudi Michelangelov David je tako dobil novo osvetlitev, kjer še posebej pride do izraza površina razstavnega eksponata. A čeprav je Galerija Akademije najbolj znana prav po tej mojstrovini, muzej ponuja veliko več.

"David je več kot očitno magnet za množice, a imamo tudi toliko čudovitih del drugih slikarjev, kot so Botticelli, Perugino in Ghirlandaio. Po prenovi muzeja se obiskovalci ne zgrnejo samo k Davidu in odidejo, ampak se zanimajo tudi za druga slikarska dela, ki zasijejo v najlepši luči," je še pojasnila direktorica muzeja.

Z okoli 6500 obiskovalci na dan Galerija Akademije velja za enega najbolj obiskanih muzejev v Italiji. Po končani prenovi v muzeju že načrtujejo tudi druge velike projekte. Poleg izida nekaterih publikacij tako za november prihodnje leto načrtujejo razstavo, ki bo posvečena florentinskemu slikarju Pieru Francescu Foschiju (1502-1567), kar bo prva monografska razstava o tem slikarju v Evropi.

Stadion.si je spletni portal, namenjen promociji aktivnega načina življenja. Poleg informacij o aktivnem načinu življenja so vam na voljo tudi novice s področja športa, gospodarstva, turizma ter zdravja. 


UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0