Ljubljana

Oblačno Humidity: 59%
21°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
10°C / 22°C
TOREK
13°C / 14°C
SREDA
11°C / 19°C
ČETRTEK
12°C / 17°C
PETEK
15°C / 19°C

V Narodni galeriji bodo razglasili Prešernove nagrajence

V Narodni galeriji bodo danes razglasili Prešernove nagrajence.

V Narodni galeriji bodo razglasili Prešernove nagrajence

Nagrade podeljujejo posameznikom za življenjsko delo in dosežke v umetnosti v zadnjih letih. Upravni odbor Prešernovega sklada vsako leto podeli največ dve Prešernovi nagradi in šest nagrad Prešernovega sklada.

Prešernovo nagrado podeljujejo ustvarjalki oziroma ustvarjalcu, ki je s svojimi vrhunskimi umetniškimi dosežki v okviru svojega življenjskega opusa trajno obogatil slovensko kulturno zakladnico.

Nagrade Prešernovega sklada podeljujejo ustvarjalcem za vrhunske umetniške dosežke, ki so bili javnosti predstavljeni v zadnjih treh letih pred podelitvijo nagrad in so prav tako obogatili slovensko kulturno zakladnico.

O nagrajencih odloča 15-članski upravni odbor, ki mu trenutno predseduje profesor na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani Jožef Muhovič, s pomočjo strokovnih komisij za posamična področja umetnosti. Dobitnike razglasijo ob 3. decembru, rojstnem dnevu Franceta Prešerna, ki ga slovenska kultura obeležuje z dnevom odprtih vrat v akciji Ta veseli dan kulture.

Nagrade podelijo na državni proslavi, ki poteka na predvečer slovenskega kulturnega praznika, 8. februarja.

Za leto 2022 sta Prešernovi nagradi prejela klasični filolog in prevajalec Kajetan Gantar ter muzikolog in dirigent Mirko Cuderman. Nagrade Prešernovega sklada so dobili pesnica in pisateljica Anja Štefan, igralka Jette Ostan Vejrup, skladatelj Damijan Močnik, sopranistka Andreja Zakonjšek Krt, slikar Dušan Kirbiš in režiserka Špela Čadež.

Stadion.si je spletni portal, namenjen promociji aktivnega načina življenja. Poleg informacij o aktivnem načinu življenja so vam na voljo tudi novice s področja športa, gospodarstva, turizma ter zdravja. 


UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0