Ljubljana

Oblačno Humidity: 62%
20°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
10°C / 22°C
TOREK
13°C / 14°C
SREDA
11°C / 19°C
ČETRTEK
12°C / 17°C
PETEK
15°C / 19°C

Vlado Kreslin z Malimi bogovi in Beltinško bando po tradiciji v Križankah

Po tradiciji bo nocoj v Križankah nastopil prekmurski glasbenik Vlado Kreslin. Član nekdanje zasedbe Martin Krpan, s katero je muziciral v 80. letih, bo na svoj 31. nastop v okviru Ljubljana festivala pripeljal stalni spremljevalni zasedbi - Male bogove in Beltinško bando. Koncert je že razprodan.

Vlado Kreslin z Malimi bogovi in Beltinško bando po tradiciji v Križankah

"Pridemo z veliko zasedbo iz Prekmurja, ki je sestavljena iz benda Mali bogovi in Beltinške bande," je pred koncertom povedal Kreslin. Z njimi tokrat ne bo njegovega očeta, bo pa na oder povabil tri gostje, mlado mariborsko pevko Nino Gvardjančič ter dve ukrajinski glasbenici, s katerima bodo predstavili tudi del ukrajinskega ljudskega izročila.

Igrali bodo "nekaj novega in nekaj starega", a "nikoli ne ve točno, kaj vse se bo zgodilo", je povedal na novinarski konferenci pred koncertom. Kot je še dodal: "Letos je presenetljivo predvsem to, da je bil koncert razprodan že konec junija."

Kreslin je leta 1980 zmagal na festivalu Slovenska popevka s pesmijo Dan neskončnih sanj. V 80. letih je nato z zasedbo Martin Krpan posnel dve uspešni plošči in med drugim odprl koncerte Roryja Gallagherja, skupine R. E. M, Michaela Chapmana in dvakrat Boba Dylana. Zatem se je začel družiti s starejšimi godci iz rojstnih Beltincev - Beltinško bando.

"Posvetil se je ljudski godbi in povzročil pravi preporod etno glasbe ter njenega dojemanja na Slovenskem. Ljudsko glasbo je približal mlajšim generacijam in spodbudil ljudi, da so si upali spregovoriti v lastnem narečju. V Beltinški bandi delujeta zdaj že druga in tretja generacija ljudskih muzikantov," so zapisali pri Festivalu Ljubljana.

Številne njegove pesmi so ponarodele. Ameriška pisateljica Ruth Dupre je leta 2014 objavila njegovo biografijo Slovenija in jaz, režiser Miran Zupanič pa je o njem leta 2018 posnel dokumentarni film Poj mi pesem.

Stadion.si je spletni portal, namenjen promociji aktivnega načina življenja. Poleg informacij o aktivnem načinu življenja so vam na voljo tudi novice s področja športa, gospodarstva, turizma ter zdravja. 


UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0