Ljubljana

Oblačno Humidity: 61%
20°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
9°C / 21°C
TOREK
12°C / 14°C
SREDA
13°C / 19°C
ČETRTEK
15°C / 17°C
PETEK
10°C / 22°C

Lani je bilo oddanih za več kot osem milijard evrov javnih naročil

Vlada se je na današnji seji seznanila s statističnim poročilom o javnih naročilih, oddanih v letu 2022.

Lani je bilo oddanih za več kot osem milijard evrov javnih naročil

Oddanih je bilo več kot milijon naročil v skupni vrednosti več kot osem milijard evrov. Najpogosteje je bila merilo za izbiro najugodnejšega ponudnika cena. Čedalje pomembnejše pa postaja zeleno javno naročanje.

Ministrstvo za javno upravo je v skladu z zakonom o javnem naročanju ter zakonom o javnem naročanju na področju obrambe in varnosti pripravilo statistično poročilo o javnih naročilih, oddanih v lanskem letu. Poročilo je pripravljeno na podlagi podatkov, ki se zajemajo neposredno iz obvestil o oddaji naročila, objavljenih na portalu javnih naročil. Poročilo zajema še podatke o evidenčnih naročilih, ki so jih naročniki sporočili z vnosom v poseben namenski program (aplikacijo) na portalu javnih naročil, so sporočili z ministrstva za javno upravo.

Javna naročila so pomemben del gospodarske dejavnosti v državi, saj je 2169 naročnikov v letu 2022 oddalo več kot milijon naročil v skupni vrednosti več kot osem milijard evrov. Delež javnega naročanja v bruto domačem proizvodu je v primerjavi z letom 2021 manjši za 0,65 odstotne točke, z deležem 14,11 odstotka pa drugi največji v zadnjih dvanajstih letih.

Najpogosteje izvedeni postopek za oddajo naročil je postopek oddaje naročila male vrednosti (54,71 odstotka), kar kaže na pogosto uporabo manj zahtevnih in enostavnejših postopkov. Zmanjšal se je delež odprtih postopkov in postopkov s pogajanji brez predhodne objave. Glede lokalnega naročanja so naročniki slovenskim ponudnikom oddali več kot 97 odstotkov javnih naročil po vrednosti. Več kot polovico javnih naročil je bilo dodeljenih ponudnikom iz osrednjeslovenske regije.

Javna naročila, ki so bila objavljena na portalu javnih naročil oziroma v Uradnem listu Evropske unije, je bilo 17.224 v skupni vrednosti več kot 5 milijard evrov brez DDV. Pri teh je bilo največkrat uporabljeno merilo za izbiro najugodnejšega ponudnika cena. To merilo je bilo uporabljeno pri 15.507 oddanih naročilih, kar pomeni več kot 90 odstotkov vseh oddanih naročil tako po številu kot tudi vrednosti. Povprečno število prejetih ponudb v posameznem naročilu je bilo 2,2, kar je primerljivo s prejšnjimi leti.

Velikost slovenskih ponudnikov, ki so jim bila dodeljena javna naročila, je razpršena, pri čemer imajo majhne enote največji delež po številu oddanih naročil (34,71 odstotka), velike enote pa največji delež po vrednosti oddanih javnih naročil (45,33 odstotka).

Skupno javno naročanje predstavlja le manjši delež v številu vseh oddanih naročil (4,36 odstotka), v vrednosti pa slabo desetino (8,93 odstotka).

Zeleno javno naročanje postaja čedalje pomembnejše in bolj razširjeno med naročniki. V letu 2022 je bilo opaziti povečanje števila naročil, ki so vključevala okoljske vidike. Družbeno odgovorno javno naročanje je prav tako v vzponu, vendar še zaostaja za zelenim javnim naročanjem. Socialni vidiki pri naročilih se vključujejo predvsem v pogodbena določila in merila za izbiro, so še sporočili z ministrstva.

Stadion.si je spletni portal, namenjen promociji aktivnega načina življenja. Poleg informacij o aktivnem načinu življenja so vam na voljo tudi novice s področja športa, gospodarstva, turizma ter zdravja. 


UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0