Ljubljana

Nekaj oblačnosti Humidity: 70%
18°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
9°C / 21°C
TOREK
12°C / 14°C
SREDA
13°C / 19°C
ČETRTEK
15°C / 17°C
PETEK
10°C / 22°C

Ministrstvo bo predstavilo predlog resolucije o razvoju SV do leta 2040

Ministrstvo za obrambo bo danes predstavilo predlog nove resolucije o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske (SV) do leta 2040, o predlogu pa bo potekal tudi posvet.

Ministrstvo bo predstavilo predlog resolucije o razvoju SV do leta 2040

V predlogu napoveduje zelo povečan obseg obrambnih izdatkov, ki naj bi najkasneje do leta 2030 dosegli dva odstotka bruto domačega proizvoda (BDP).

Najmanj na tej ravni se bo obseg obrambnih izdatkov ohranjal do leta 2040, navaja predlog.

Načrtujejo, da bodo za investicijske stroške vsako leto namenjali vsaj 20 odstotkov obrambnih izdatkov. Za raziskave, razvoj in inovacije bodo medtem namenili najmanj dva odstotka obrambnih izdatkov, pri čemer želijo podpirati lasten razvoj ter domača podjetja in raziskovalne institucije. Na tak način si bodo prizadevali za okrepitev nacionalne obrambne tehnološko industrijske baze.

V prvem razvojnem obdobju med letoma 2023 in 2030 med drugim predvidevajo razvoj nekaterih zahtevnejših zmogljivosti in sil SV, ki niso del sprejetih zavez do zavezništva, so pa pomembne za uresničevanje nacionalno varnostnih ciljev Slovenije. Na področju nekinetičnega delovanja pa bodo razvijali zmogljivosti za informacijsko in psihološko delovanje, področje odnosov z javnostmi, civilno-vojaško sodelovanje ter analize ciljnih skupin in informacijskega okolja, da bodo strateško komuniciranje lahko izvajali usmerjeno.

V drugem razvojnem obdobju med letoma 2031 in 2040 bodo še naprej razvijali strukturo in zmogljivosti SV, kar bo omogočalo izvedljivost nacionalnih in obrambnih načrtov zavezništva. Pri tem si bodo prizadevali za postopen prehod v digitalno transformacijo.

Ministrstvo je na javno predstavitev predloga in posvet v DS povabilo predstavnike akademske skupnosti, strokovnih in interesnih združenj, nevladnih organizacij v javnem interesu na področju obrambe, pa tudi medije in splošno zainteresirano javnost.

Stadion.si je spletni portal, namenjen promociji aktivnega načina življenja. Poleg informacij o aktivnem načinu življenja so vam na voljo tudi novice s področja športa, gospodarstva, turizma ter zdravja. 


UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0