Ljubljana

Nekaj oblačnosti Humidity: 68%
19°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
9°C / 21°C
TOREK
12°C / 14°C
SREDA
13°C / 19°C
ČETRTEK
15°C / 17°C
PETEK
10°C / 22°C

Pirc Musar začenja obisk v Avstriji

Predsednica republike Nataša Pirc Musar bo danes začela uradni obisk v Avstriji, kjer se bo sestala z avstrijskim kolegom Alexandrom Van der Bellnom

Pirc Musar začenja obisk v Avstriji

V ospredju obiska bodo teme, pomembne za varno prihodnost obeh držav in njunih ljudi, EU in planeta. Posebno pozornost pa bosta predsednika posvetila tudi slovenski manjšini v Avstriji.

Pirc Musar se je z Van der Bellnom prvič sešla decembra lani, ko je avstrijskega predsednika na uradnem obisku v Sloveniji gostil njen predhodnik Borut Pahor. Pred odhodom na Dunaj je poudarila, da se veseli srečanja z avstrijskim kolegom, ker v njem vidi iskrenega sogovornika o temah, ki ju povezujejo kot državnika in voditelja dveh sosednjih in prijateljskih držav.

Predsednika bosta spregovorila o podnebnih spremembah in z njimi povezane ukrepe za izpolnitev ciljev pariškega podnebnega sporazuma in evropskega zelenega dogovora, ohranitev biotske raznovrstnosti in dejavnosti na področju vodne diplomacije.

Ena od pomembnih tem bo vojna v Ukrajini in z njo povezan porast dezinformacij in lažnih novic. Dotaknila pa se bosta tudi Zahodnega Balkana, pri čemer bo Pirc Musar sogovorniku predstavila načrte za nadaljevanje in nadgradnjo sodelovanja z državami regije v okviru pobude Brdo-Brioni.

Posebno pozornost bosta namenila položaju slovenske narodne skupnosti v Avstriji. Predsednica se je v pripravah na obisk na Dunaju v četrtek sešla s predstavniki manjšine, ki so med izzivi, s katerimi se soočajo, kot najpomembnejša izpostavili prizadevanja za ohranitev slovenskega jezika.

V okviru uradnega obiska bo predsednica obiskala muzej Belvedere, kjer si bo ogledala razstavo Klimt. Obisk pa bo sklenila na sprejemu za Slovence, ki živijo, delajo in ustvarjajo na Dunaju.

Stadion.si je spletni portal, namenjen promociji aktivnega načina življenja. Poleg informacij o aktivnem načinu življenja so vam na voljo tudi novice s področja športa, gospodarstva, turizma ter zdravja. 


UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0