Ljubljana

Oblačno Humidity: 93%
11°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
10°C / 22°C
TOREK
13°C / 17°C
SREDA
14°C / 20°C
ČETRTEK
13°C / 21°C
PETEK
15°C / 17°C

Družbe goriške regije lani zabeležile boljše rezultate

Po nekoliko slabšem poslovanju gospodarskih družb goriške regije v letu 2022 je bilo v lanskem letu zaznati izboljšanje rezultatov na skoraj vseh področjih. Čisti neto dobiček družb je bil višji za 17 odstotkov, narasel je tudi izvoz, kažejo podatki Ajpesa. Stopnja registrirane brezposelnosti v regiji je padla na 3,2 odstotka.

Družbe goriške regije lani zabeležile boljše rezultate

Čisti neto dobiček družb goriške regije je v lanskem letu ob nekaj manj kot 6,6 milijarde evrov prihodkov znašal 296 milijonov evrov, kar goriško regijo na ravni Slovenije uvršča na četrto mesto. Čisti dobiček nad milijon evrov je doseglo 56 družb (leto prej 45), z izgubo nad milijon evrov pa je poslovalo osem družb (leto prej 11), kažejo podatki novogoriškega Ajpesa, ki so jih na novinarski konferenci predstavili v ponedeljek.

Največ neto čistega dobička regije so imele družbe s področja predelovalne dejavnosti (29 odstotkov), trgovine, vzdrževanja in popravila motornih vozil (19 odstotkov), sledijo družbe s področja oskrbe z električno energijo, plinom in paro (13 odstotkov).

Po velikosti z 81 odstotki v regiji prevladujejo mikro družbe, 16 odstotkov družb je majhnih, tri odstotke pa predstavljajo srednje in velike družbe. Slednje so tudi ustvarile največ neto čistega dobička.

Povprečna mesečna bruto plača zaposlenega v gospodarstvu v regiji je lani znašala 2168 evrov (50 evrov manj kot je državno povprečje) in je bila nominalno višja za 8,5 odstotka, realno pa za odstotek, v kolikor upoštevamo 7,4-odstotno rast cen življenjskih potrebščin. Povprečna bruto plača v regiji je znašala 2134 evrov.

Po podatkih Severno Primorske gospodarske zbornice je izvoz v regiji lani zrasel za 15 odstotkov. Največji izvozni in uvozni partnerici sta tradicionalno Italija in Nemčija.

Stopnja registrirane brezposelnosti v regiji je bila po podatkih novogoriške izpostave Zavoda RS za zaposlovanje februarja letos 3,2-odstotna in se je v primerjavi s februarjem 2022 znižala za 0,4 odstotne točke. Od nekaj manj kot 120.000 prebivalcev jih je bilo delovno aktivnih nekaj manj kot 49.000.

V obdobju od januarja do aprila letos so delodajalci v regiji sporočili 2404 prosta delovna mesta. Največ povpraševanja je po delavcih za preprosta dela pri visokih in nizkih gradnjah, čistilcih ter strežnikih in gospodinjskih pomočnikih.

Regijo je lani obiskalo 658.000 turistov, kar je 1,8 odstotka več kot leto prej. S 84 odstotki so prevladovali tuji gostje. Največ gostov so imele občine Nova Gorica, Tolmin in Kobarid.

Stadion.si je spletni portal, namenjen promociji aktivnega načina življenja. Poleg informacij o aktivnem načinu življenja so vam na voljo tudi novice s področja športa, gospodarstva, turizma ter zdravja. 


UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0