Ljubljana

Oblačno Humidity: 90%
14°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
9°C / 21°C
TOREK
12°C / 14°C
SREDA
13°C / 19°C
ČETRTEK
15°C / 17°C
PETEK
10°C / 22°C

V Mariboru bodo lovili prehitre voznike

Neprilagojena hitrost ostaja ena od ključnih težav v cestnem prometu, ki prispeva k številnim prometnim nesrečam. Mariborska občina se zavzema za varnejše ceste in zmanjšanje hitrosti udeležencev v prometu na kritičnih odsekih. Ukrepajo s postavitvijo prometne signalizacije, omejitvami hitrosti ter drugimi preventivnimi ukrepi na mestih, kjer je tveganje za prometne nesreče največje.

V Mariboru bodo lovili prehitre voznike

Cilj teh ukrepov je predvsem zaščita najranljivejših udeležencev v prometu, vključno s pešci - otroki, starejšimi, invalidi ter slepimi in slabovidnimi. Zmanjšanje povprečne hitrosti v prometu lahko pomembno zmanjša število nesreč in njihovih negativnih posledic. Nacionalno gledano, so posledice prometnih nesreč pomemben družbeni izziv, zato je ključnega pomena, da vsi akterji na področju prometne varnosti prepoznajo nujnost umirjanja hitrosti.

Glede na statistiko prometnih nesreč postaja prioritetna naloga zmanjšanje povprečne hitrosti. Le že 1 km/h nižja hitrost v naseljih pomeni približno 4 % manj nesreč, zunaj naselij pa 2 %. Podatki kažejo tudi na izjemno pomembno vlogo hitrosti pri preživetju pešcev. Pri hitrosti 50 km/h je verjetnost preživetja 50 %, medtem ko pri hitrosti 60 km/h pade na le 10 %, pri čemer je tveganje za smrt, kar 90 %.

Zmanjšanje povprečne hitrosti je možno le s strožjim spoštovanjem omejitev hitrosti in prilagajanjem vožnje razmeram na cesti. To bi lahko rešilo številna življenja in zmanjšalo resnost poškodb v morebitnih prometnih nesrečah. Ukrepi so usmerjeni v ozaveščanje javnosti, da lahko s svojim odgovornim ravnanjem v prometu prispevajo k lastni varnosti ter varnosti drugih udeležencev.

Mestna občina Maribor je za leto 2023 načrtovala več akcij nadzora hitrosti, pri čemer je junija že potekala ena, druga pa bo izvedena ta torek. Pomembno je poudariti, da meritve izvaja Medobčinsko redarstvo v imenu lokalnih skupnosti.

Medobčinsko redarstvo, kot prekrškovni organ na območju Maribora, skrbi za javno varnost in red ter izvaja nadzor nad prometom. Vključuje območje več občin, ki so soustanoviteljice Skupne občinske uprave Maribor. Redarji imajo v pristojnosti nadzor cestnega prometa, varovanje okolja, premoženja, kulturne dediščine ter izvajanje prekrškovnih postopkov.

V letu 2023 je Medobčinsko redarstvo okrepilo nadzor nad hitrostjo in obremenitvijo vozil na podlagi potreb posameznih občin. Meritve hitrosti se izvajajo na ključnih lokacijah, ki so bile določene na podlagi analize podatkov, pridobljenih iz prikazovalnikov hitrosti na območju mestne občine Maribor.

V prihodnji akciji, ki bo potekala v torek, 28. novembra 2023, med 6. in 15. uro, bo Medobčinsko redarstvo izvajalo meritve hitrosti z mobilnim radarjem na specifičnih lokacijah.

Medobčinsko redarstvo načrtuje tudi nadaljnje meritve hitrosti na podlagi usmeritev lokalnih skupnosti v okviru Skupne občinske uprave Maribor. Sodelovanje med redarji in predstavniki lokalnih skupnosti omogoča usmerjen nadzor na mestih, kjer se pojavlja problematika prevelikih hitrosti. Izvajanje takšnih akcij pred šolami in vrtci je še posebej pomembno, saj se s tem izboljšuje varnost otrok in drugih udeležencev v prometu.

Merjenje hitrosti z mobilnim radarjem bo v prihajajoči akciji izvedeno na lokaciji OŠ Prežihov Voranc, OŠ Martin Konšak, OŠ Ludvik Pliberšek, OŠ Tabor I, OŠ Gustava Šiliha in Vrtca Studenci – enota Radvanje.

Stadion.si je spletni portal, namenjen promociji aktivnega načina življenja. Poleg informacij o aktivnem načinu življenja so vam na voljo tudi novice s področja športa, gospodarstva, turizma ter zdravja. 


UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0