Ljubljana

Oblačno Humidity: 61%
20°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
9°C / 21°C
TOREK
12°C / 14°C
SREDA
13°C / 19°C
ČETRTEK
15°C / 17°C
PETEK
10°C / 22°C

Britanija v žalovanju in pričakovanju nagovora novega kralja

V Združenem kraljestvu žalujejo za v četrtek preminulo kraljico Elizabeto II. Ljudje, mnogi med njimi v solzah, pred Buckinghamsko palačo in grad Windsor polagajo cvetje, odpovedani so bili številni javni dogodki. Novi kralj Karel III. se bo danes vrnil v London in nagovoril državljane.


Že takoj po novici, da se zdravstveno stanje kraljice poslabšuje, so se pred njenimi rezidencami začeli zbirati ljudje, še več jih je prišlo proti večeru, potem ko je Buckinghamska palača zvečer objavila, da je Elizabeta II., ki je državi vladala več kot 70 let, umrla.

Britanija v žalovanju in pričakovanju nagovora novega kralja

Britanska kraljeva družina je odprla spletno žalno knjigo, kjer lahko ljudje zapišejo sporočila ob smrti monarhinje. Na spletni stran je kot novi kralj že naveden Karel III., njegova soproga Camilla pa kot kraljica soproga.

Neposredno po smrti kraljice je novi kralj postal njen prvorojeni sin, dotedanji prestolonaslednik princ Charles, ki se je odločil, da bo uporabljal ime Karel III. Kdaj bo slovesno okronan, še ni znano, predvidoma bo to čez več mesecev, ga bo pa v soboto formalno za kralja razglasil poseben svet, v katerem so visoki politični in cerkveni predstavniki ter predstavniki držav Commonwealtha.

Velik del javnega življenja v Veliki Britaniji bo v naslednjih dneh delno zaustavljen. Po novici o smrti so bili odpovedani številni športni dogodki, vključno s tekmami angleške nogometne lige, poroča BBC, ki dodaja, da odločitev o tem, kaj bo s tekmami konec tedna, še ni bila sprejeta.

Prav tako so bile odpovedane konjske dirke - pokojna kraljica je bila sicer velika ljubiteljica konj in se je redno udeleževala dirk.

Gledališke predstave bodo potekale, a se bodo začenjale z minuto molka, so pa bile odpovedane nekatere glasbene prireditve.

Britanski časniki so ob smrti monarhinje večinoma pripravili posebne izdaje. "Naša srca so zlomljena" piše na naslovnici tabloida Daily Mail, medtem ko je Mirror napisal le "Hvala". Daily Telegraph je na naslovnici zapisal "Žalovanje je cena, ki jo plačamo za ljubezen".

Novi kralj se bo danes iz Škotske s soprogo vrnil v London. Elizabeta II. je umrla na gradu Balmoral, kjer je tradicionalno preživljala poletja, Charles je tja prispel v četrtek, ko so sporočili, da se je zdravstveno stanje kraljice poslabšalo.

Danes bo imel prvi televizijski nagovor narodu v vlogi novega voditelja države, srečal se bo tudi s premierko Liz Truss. Kraljica je sicer še v torek sprejela sprejela Trussovo in jo uradno imenovala na čelo vlade.

Opoldne se bodo sestali britanski poslanci in se poklonili kraljici. Prav tako opoldne se bodo v Westminstrski opatiji, katedrali svetega Pavla in gradu Windsor oglasili zvonovi, uro kasneje bo v Hyde Parku in drugod zadonelo 96 topovskih salv, po ena za vsako leto njenega življenja.

V katedrali svetega Pavla bo spominska slovesnost, ki se je bodo udeležili tudi premierka in več ministrov.

Pogrebna slovesnost za kraljico bo v Westminstrski opatiji čez deset ali enajst dni - datum bo potrdila Buckinghamska palača. Dan pogreba bodo verjetno razglasili za državni praznik. Kraljico bodo pokopali v Windsorju, kjer je pokopan tudi njen lani umrli soprog, princ Philip.

Smrt kraljice odmeva po vsem svetu, še zlasti v državah britanske skupnosti narodov. V številnih državah ljudje polagajo cvetje pred poslopja britanskega veleposlaništva, pariški Eifflov stolp in newyorški Emipire State Building sta bila v četrtek zvečer v njen spomin zatemnjena.

Pevec Elton John, sicer prijatelj kraljeve družine, se je Elizabete II. spomnil na koncertu v Torontu. Dejal je, da je bila navdihujoča in fantastična, s ploskanjem mu je pritrdila 50.000-glava množica.

Stadion.si je spletni portal, namenjen promociji aktivnega načina življenja. Poleg informacij o aktivnem načinu življenja so vam na voljo tudi novice s področja športa, gospodarstva, turizma ter zdravja. 


UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0