Ljubljana

Oblačno Humidity: 91%
14°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
9°C / 21°C
TOREK
12°C / 14°C
SREDA
13°C / 19°C
ČETRTEK
15°C / 17°C
PETEK
10°C / 22°C

Francoski parlament danes o nezaupnici vladi

V francoskem parlamentu sta za danes napovedana razprava in glasovanje o predlogu nezaupnice vladi premierke Elisabeth Borne, potem ko je ta v četrtek sporno pokojninsko reformo sprejela s pomočjo ustavnih pooblastil in mimo parlamenta.

Francoski parlament danes o nezaupnici vladi

Po napovedih bo vlada glasovanje preživela. Medtem se v Franciji nadaljujejo protesti proti reformi.

Predloga za glasovanje o nezaupnici vladi sta vložila skrajno desni Nacionalni zbor ter skupina neodvisnih poslancev s podporo poslancev z levice. Po napovedih je zelo malo možnosti, da bi nasprotniki vlade predsednika Emmanuela Macrona zbrali dovolj glasov za izglasovanje nezaupnice.

Vlada, ki v parlamentu nima absolutne večine, se je za sprejetje nepriljubljene reforme s pomočjo ustavnih pooblastil odločila, potem ko naj bi ji v nacionalni skupščini za potrditev predloga zmanjkalo nekaj glasov. Reformo, s katero se upokojitvena starost z 62 zvišuje na 64 let, podaljšuje pa se tudi čas vplačevanja prispevkov v pokojninsko blagajno, je sicer pred tem potrdil zgodnji dom parlamenta, senat.

Medtem se v Franciji nadaljujejo protesti proti reformi. Zaradi stavke kontrolorjev letenja naj bi tako danes odpovedali med 20 in 30 odstotkov poletov, že od petka pa ne dela nekaj rafinerij. Nov obsežnejši protest je napovedan za četrtek.

Glede na raziskave javnega mnenja reformi nasprotujeta dve tretjini Francozov, stopnja priljubljenosti predsednika Macrona pa je glede na v nedeljo objavljene izide ankete časnika Journal du Dimanche padla na 28 odstotkov, kar je najmanj od protestov rumenih jopičev v predsednikovem prvem mandatu.

Macron je sprejetje pokojninske reforme, ki je po oceni vlade nujna za obstoj francoske pokojninske blagajne, navedel kot ključno točko svojega drugega predsedniškega mandata.

Stadion.si je spletni portal, namenjen promociji aktivnega načina življenja. Poleg informacij o aktivnem načinu življenja so vam na voljo tudi novice s področja športa, gospodarstva, turizma ter zdravja. 


UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0