Ljubljana

Oblačno Humidity: 95%
12°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
9°C / 21°C
TOREK
12°C / 14°C
SREDA
13°C / 19°C
ČETRTEK
15°C / 17°C
PETEK
10°C / 22°C

Nemški parlament zavrnil predloga zakona o pomoči pri samomoru

Spodnji dom nemškega parlamenta, bundestag je danes zavrnil predloga zakona o pomoči pri samomoru. Liberalnejši predlog bi zdravnikom pod določenimi pogoji dovolil predpisovanje smrtnih odmerkov zdravil na zahtevo ljudi, drugi pa je predvideval svobodno odločitev za samomor, a kriminaliziral pomoč pri njem v obliki komercialne dejavnosti.

Nemški parlament zavrnil predloga zakona o pomoči pri samomoru

Namen obeh predlogov je bil določiti pogoje, na podlagi katerih bi v državi uredili pomoč pri samomoru. Povod za predloga je bila odločitev nemškega ustavnega sodišča iz leta 2020, da prepoved pomoči pri samomoru krši pravico posameznika do samoodločbe o lastni smrti, ki vključuje tudi svobodno odločitev posameznika, da svoje življenje konča s pomočjo tretjih oseb. To velja tudi za ljudi, ki niso na smrt bolni.

Liberalnejši blok pod vodstvom poslank Katrin Helling-Plahr (FDP) in Renate Künast (Zeleni) je predlagal zakon, v skladu s katerim bi imel vsak pravico prostovoljno končati svoje življenje in si poiskati pomoč, da to stori. Zdravniki bi tako na zahtevo posameznika lahko predpisali smrtni odmerek zdravila, ne da bi jih zaradi tega doletel kazenski pregon. 287 poslancev je glasovalo za ta predlog, 375 jih je bilo proti, 20 pa se jih je vzdržalo.

Konservativnejši blok pod vodstvom poslancev Larsa Castelluccija (SPD) in Ansgarja Hevelinga (CDU) pa je predlagal zakon, ki bi zagovarjal svobodno odločitev posameznika za samomor, vendar kriminaliziral pomoč pri njem v obliki komercialne dejavnosti. Ob tem bi veljale določene izjeme. Za ta predlog so glasovali 304 poslanci, 363 jih je bilo proti, 23 pa se jih je vzdržalo.

Za sprejetje enega od predlogov je bila sicer potrebna običajna večina, poslanci pa so najprej glasovali o konservativnejšem predlogu. Če bil bil ta sprejet, o liberalnejšem sploh ne bi glasovali, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Stadion.si je spletni portal, namenjen promociji aktivnega načina življenja. Poleg informacij o aktivnem načinu življenja so vam na voljo tudi novice s področja športa, gospodarstva, turizma ter zdravja. 


UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0