Ljubljana

Nekaj oblačnosti Humidity: 70%
18°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
9°C / 21°C
TOREK
12°C / 14°C
SREDA
13°C / 19°C
ČETRTEK
15°C / 17°C
PETEK
10°C / 22°C

Petrovič v DZ predstavil letno poročilo Evropskega računskega sodišča

Član Evropskega računskega sodišča Jorg Kristijan Petrovič je danes v DZ predstavil letno poročilo sodišča za proračunsko leto 2021. Povedal je, da se obseg napak pri porabi evropskega denarja povečuje, med vzroki za to pa navedel tudi zadnje krize.

Petrovič v DZ predstavil letno poročilo Evropskega računskega sodišča

Petrovič, ki je član Evropskega računskega sodišča od letošnjega maja, je letno poročilo najprej predstavil na skupni seji članov komisije DZ za nadzor javnih financ in odbora DZ za zadeve EU, nato pa ga je predal predsednici DZ Urški Klakočar Zupančič.

"Poročilo je del našega truda zagotavljati državljanom EU nekakšno jamstvo, da so zadeve pod nadzorom," je povedal. Pri tem je opozoril, da so zunanje okoliščine, kot sta npr. covid-19 in vojna v Ukrajini, določena tveganja povečale. Skladno s tem se povečuje tudi obseg napak pri porabi proračuna EU, so njegove besede povzeli v DZ.

Evropsko računsko sodišče je neodvisni zunanji revizor, ki ocenjuje gospodarnost, uspešnost, učinkovitost, zakonitost in pravilnost ukrepov EU. Njegov sedež je v Luksemburgu, zaposluje pa približno 900 uslužbencev. Glede na stopnjo napake pri odhodkih, ta je bila za leto 2021 triodstotna, je podalo negativno mnenje za porabo proračuna EU. O zaključnih računih in prihodkih pa je podalo mnenje brez pridržka.

Klakočar Zupančičeva in Petrovič sta se pogovarjala tudi o sodelovanju DZ s slovenskim računskim sodiščem, ki ga od letošnjega poletja vodi Jana Ahčin. Predsednica DZ je prepričana, da bo sodelovanje tudi pod novim vodstvom dobro in tvorno tudi v prihodnje, prav tako dobro sodelovanje oba pričakujeta tudi med DZ in Evropskim računskim sodiščem.

Stadion.si je spletni portal, namenjen promociji aktivnega načina življenja. Poleg informacij o aktivnem načinu življenja so vam na voljo tudi novice s področja športa, gospodarstva, turizma ter zdravja. 


UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0