Ljubljana

Oblačno Humidity: 90%
14°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
9°C / 21°C
TOREK
12°C / 14°C
SREDA
13°C / 19°C
ČETRTEK
15°C / 17°C
PETEK
10°C / 22°C

Po korenitih političnih spremembah v Črni gori danes parlamentarne volitve

V Črni gori bodo danes predčasne parlamentarne volitve, prve po koncu več kot 30-letne vladavine Mila Đukanovića in njegove Demokratske stranke socialistov (DPS). Ankete napovedujejo zmago opozicijski stranki PES novega predsednika države Jakova Milatovića, vrnitve DPS na oblast pa kljub spremembi vodstva stranke ni pričakovati.

Po korenitih političnih spremembah v Črni gori danes parlamentarne volitve

Stranka Gibanje Evropa zdaj (PES), ki jo je junija lani soustanovil Milatović, prvič sodeluje na parlamentarnih volitvah. Kot neparlamentarna stranka je oktobra lani na lokalnih volitvah dobila župana Podgorice, nato pa 2. aprila letos še predsednika države.

Ankete ji napovedujejo zmago z dobrih 29 odstotkov glasov. Sledi ji glavna opozicijska stranka DPS s 24 odstotkov glasov, ki tokrat prvič nastopa v opoziciji in prvič brez dolgoletnega voditelja Đukanovića. Ta je po porazu na predsedniških volitvah po 26 letih odstopil s čela stranke.

DPS na volitvah nastopa skupaj z bivšimi koalicijskimi partnerji, Socialdemokratska stranka pa nastopa samostojno.

Stranke, ki so po porazu DPS na zadnjih parlamentarnih volitvah avgusta 2020 v vladi, pa so pred volitvami oblikovale nova zavezništva. Stranki Demokrati Aleksa Bečića in Ura premierja Dritana Abazovića tako kandidirata v proevropskem zavezništvu Pogum šteje, ki naj bi z 15 odstotkov glasov postala tretja politična sila v državi.

Volitve potekajo predčasno, ker vladne stranke od nezaupnice vladi avgusta lani niso uspele sestaviti nove vlade.

Okoli 540.000 volivcev se bo za 81 poslanskih sedežev odločalo med kandidati 15 volilnih koalicij in strank. Volišča bodo odprta od 7. do 20. ure, prvi izidi volitev pa bodo predvidoma znani v noči na ponedeljek.

Stadion.si je spletni portal, namenjen promociji aktivnega načina življenja. Poleg informacij o aktivnem načinu življenja so vam na voljo tudi novice s področja športa, gospodarstva, turizma ter zdravja. 


UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0