Ljubljana

Oblačno Humidity: 90%
14°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
9°C / 21°C
TOREK
12°C / 14°C
SREDA
13°C / 19°C
ČETRTEK
15°C / 17°C
PETEK
10°C / 22°C

Rusija trdi, da je v zadnjih letih sprejela 700.000 otrok iz Ukrajine

V zadnjih letih je v Rusiji zatočišče našlo 700.000 otrok s konfliktnih območij v Ukrajini, je v nedeljo sporočil predsednik odbora ruskega senata za mednarodne odnose Grigorij Karasin. Medtem ko v Moskvi trdijo, da rešujejo otroke iz Ukrajine pred spopadi, v Kijevu opozarjajo, da so večino otrok v Rusijo odpeljali nezakonito.

Rusija trdi, da je v zadnjih letih sprejela 700.000 otrok iz Ukrajine

"V zadnjih letih je pri nas zatočišče našlo 700.000 otrok, ki so pobegnili pred bombardiranjem in obstreljevanjem z območij spopadov v Ukrajini," je po poročanju britanskega časnika Guardian v nedeljo zvečer na Telegramu zapisal Karasin, ki pri tem ni navedel točnega časovnega obdobja, ko naj bi otroci odšli v Rusijo. Konflikt na vzhodu Ukrajine sicer traja od leta 2014.

V Moskvi so sporočili, da je program sprejemanja otrok iz Ukrajine nastal, da bi zaščitili sirote in zapuščene otroke.

V Kijevu medtem opozarjajo, da gre za nezakonite deportacije otrok. Po podatkih ZDA naj bi več tisoč otrok na silo odpeljali z njihovih domov, piše Guardian.

ZDA so julija lani ocenile, da je Rusija "nasilno deportirala" 260.000 otrok, medtem ko ukrajinsko ministrstvo za integracijo zasedenih ozemelj navaja, da je trenutno nezakonito deportiranih 19.492 ukrajinskih otrok.

Mednarodno kazensko sodišče (ICC) je marca v zvezi z domnevnimi deportacijami ukrajinskih otrok izdalo nalog za aretacijo ruskega predsednika Vladimirja Putina in njegove komisarke za pravice otrok Marije Lvova-Belove. Sodišče s sedežem v Haagu ju sumi nezakonite deportacije ukrajinskih otrok z okupiranih območij od začetka ruske invazije februarja lani.

Lvova-Belova je v odzivu na razpisano tiralico poudarila, da so otroke odpeljali iz Ukrajine zaradi njihove varnosti in da jih nameravajo vrniti družinam.

Oktobra objavljena preiskava ameriške tiskovne agencije AP je sicer odkrila, da si je Lvova-Belova prizadevala, da bi ukrajinske otroke dali v posvojitev ruskim staršem.

Stadion.si je spletni portal, namenjen promociji aktivnega načina življenja. Poleg informacij o aktivnem načinu življenja so vam na voljo tudi novice s področja športa, gospodarstva, turizma ter zdravja. 


UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0